Hlavní obsah

Babiš jede na dovolenou, zastoupí ho Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš svěří v době své dovolené úřad vicepremiérce a ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš plánuje cestu do Řecka a Francie, na dovolené stráví dva týdny. Vládní prázdniny začnou k 1. srpnu, první jednání po dovolené Babiš svolal na 26. srpna. Už před tímto datem ale bude zpět v premiérském úřadu.

„Pověřím paní Schillerovou, protože ona už týden na dovolené byla a bude tu z vicepremiérů nejdéle,“ řekl Babiš. Žádnou důležitou agendu premiér nenechá otevřenou. „Není co řídit, kdyby něco bylo potřeba podepsat, tak může,“ dodal.

Prvním vicepremiérem je šéf soc. dem. a ministr vnitra Jan Hamáček. Vicepremiérem je i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kandidátka na eurokomisaře

Na prvním zasedání kabinetu po dovolené vláda podle Babiše schválí českého kandidáta na eurokomisaře tak, aby týž den návrh putoval do Bruselu. Favoritkou je podle jeho slov dosavadní eurokomisařka Věra Jourová. Aby návrh posvětil i zahraniční výbor Sněmovny, požádal Babiš o jeho svolání na 26. srpna.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

O portfoliu českého eurokomisaře bude Babiš jednat v pondělí v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Jourová je nyní eurokomisařkou spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen.

Podle Babiše není ohrožena příprava státního rozpočtu na rok 2020, protože o něm vláda jedná už od února. Sněmovně jej musí předat do 30. září.

Pověřit Kalistovou? Staněk neřekl

V úterý vláda zasedne naposledy, den poté ráno Babiš dorazí na poradu vedení ministerstva kultury. Ten den šéf resortu Staněk skončí, neboť prezident Miloš Zeman slíbil, že ho k tomuto datu odvolá. Jeho nástupce, soc. dem. Michala Šmardu, však prezident nejmenoval, přislíbil, že se vyjádří v polovině srpna.

„Chvíli bez ministra resort určitě bude fungovat,“ řekl Právu premiér.

Podle něj by bylo vhodné, aby Staněk před odchodem pověřil řízením resortu svou náměstkyni Kateřinu Kalistovou (ČSSD). Staněk však v pátek Právu odmítl tento návrh komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám