Hlavní obsah

Babiš chce provětrat zastupitelstva, do krajských voleb vyšle tři poslankyně

Právo, Jan Rovenský

Průvan v krajských zastupitelstvech plánuje šéf ANO Andrej Babiš. Nasadit chce několik žen, které by měly jako lídři ve volbách 2016 ohrozit nadvládu mužských protějšků, většinou ze soc. dem. Babišovcům po sněmovních a obecních volbách chybějí ještě skalpy hejtmanů. Do krajských voleb jde jeho hnutí poprvé.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na středečním jednání vlády

Článek

Podle zdrojů blízkých předsedovi by Babiš do krajských voleb nasadil poslankyni Radku Maxovou v jižních Čechách a Margitu Balaštíkovou na Zlínsku.

O tom, že ve Středočeském kraji by měla na hejtmanku kandidovat místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, Právo již informovalo. Proti ní půjde podle všeho soc. dem. hejtman Miloš Patera či místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která kandidaturu nejdříve odmítla, ale podle informací Práva ji začala znovu zvažovat.

„Nominace jsou záležitostí krajských organizací. Pokud jde o poslankyně, tak jejich nominace nejsou ideální stav, ale aspoň jde o kandidáty, které známe a v některých případech to chápu,“ řekl Právu Babiš, který odmítl jména komentovat.

Proti Zimolovi

Maxová Právu řekla, že úvahy o své případné kandidatuře již zaznamenala.

„Důvěra mě těší, o možné kandidatuře přemýšlím, ale ve Sněmovně mám stále dost nedokončených věcí, které by mi bylo líto opustit. Konečné rozhodnutí, koho kraj postaví do čela, je na rozhodnutí kraje po konzultaci s předsedou,“ sdělila Právu.

Soupeřem by jí byl dosavadní hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který se chystá funkci obhajovat.

Maxová vede jihočeské ANO a před vstupem do politiky pracovala jako ředitelka v Kosteleckých uzeninách, které patří pod skupinu Agrofert.

Soupeřem Čunek

Balaštíková na opakovaný dotaz, zda by v krajských volbách chtěla kandidovat, nereagovala, místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ale přiznal, že se o ní mluví. „Vede se diskuse, že by mohla být lídrem kandidátky,“ řekl Právu.

Balaštíková je v regionu známá hlavně jako ředitelka Hřebčína Napajedla, ve volbách by se mohla například utkat s lidoveckým senátorem Jiřím Čunkem.

Podle informací Práva se Babišovi zatím příliš nedaří nalákat zvučná jména podnikatelů – Babišovu nabídku kandidovat odmítl majitel Student Agency Radim Jančura, senátor a majitel firmy Juta Jiří Hlavatý i majitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza. Babiš proto zacílil do vlastních řad a zaměřil se na poslankyně.

V Česku hejtmanky byly soc. dem. Milada Emmerová na Plzeňsku a Jana Vaňhová na Ústecku.

V Praze je primátorkou za ANO Adriana Krnáčová. Hlavní město Praha je krajem, ale volilo se zde podle zákona o obecních volbách v roce 2014. Příští rok se konají volby v ostatních 13 regionech.

Reklama

Výběr článků

Načítám