Hlavní obsah

Babiš chce mít vládu do Vánoc, Piráti zase předsedu bezpečnostního výboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povolební jednání pokračovala i ve středu, ale zatím k žádnému velkému posunu nevedla. ODS, které ve volbách vítězné hnutí ANO chtělo nabídnout účast v koalici, jednání i případnou podporu menšinové vlády odmítlo. Šéf ANO Andrej Babiš i tak věří, že do Vánoc vládu sestaví. Řeč byla při jednáních i o postech ve Sněmovně. Piráti vyslovili požadavek na funkci místopředsedy Sněmovny a předsedy bezpečnostního výboru.

Záznam: Briefing po jednání ANO s Piráty o koaliční spolupráci Video: Novinky

 
Článek

On-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

22:16 - Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v České televizi nevyloučil vládní angažmá ve spolupráci s hnutím ANO, zopakoval však dřívější stanovisko, že jeho strana má podmínky, aby pak ve vládě nebyl nikdo, koho už jednou vydali trestnímu stíhání (tedy šéf ANO Andrej Babiš a místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek - pozn. red.), a také, že by sociální demokraté museli mít prostor prosazovat svůj program. Uvedl, že v tuto chvíli velkou šanci na takovou spolupráci nevidí.

20:10 - „Tam už není co řešit. Oni mají v podstatě minimální počet poslanců. K nám se chovají nepřátelsky,” řekl Babiš k ukončení vyjednávání se STAN a TOP 09. Druhé kolo jednání začíná ve čtvrtek, kdy se ANO znovu setká s představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie. V pátek žádné schůzky naplánované nejsou, pokračovat chce ANO v pondělí. [celá zpráva]

19:40 - ANO se už v druhém kole vyjednávání nesetká se STAN a TOP 09, řekl České televizi šéf hnutí Andrej Babiš. Vládu i s důvěrou by rád měl do Vánoc.

19:12 - Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek nechtěl specifikovat, koho strana podpoří na předsedu Sněmovny. „Petr Fiala v minulosti nepodpořil určitá protikorupční opatření,” řekl v ČT Michálek na adresu šéfa ODS, který by se rád stal předsedou dolní komory parlamentu.

18:47 - „Představili jsme zástupcům hnutí ANO naši strategii, která prostě vylučuje koaliční spolupráci i tichou podporu vlády, kterou má sestavit ANO,” řekl Bartoš.

18:30 - Piráti sdělili na jednání s hnutím ANO také svůj požadavek na funkci předsedy výboru pro bezpečnost, řekl Bartoš. Zároveň potvrdil, že strana nebude stavět vlastního prezidentského kandidáta. [celá zpráva]

17:50 - „Hledáme, co nás spojuje. Vyjasnili jsme si Sněmovnu, teď budeme řešit programové průniky,” dodal Vondráček k následujícím jednáním s ostatními stranami.

Záznam: Briefing ANO po jednání s PirátyVideo: Novinky

17:47 - Byla to pozitivní schůzka s pozitivní atmosférou a vyjasnili jsme si nějaké nejasnosti o SMS zprávách, řekl po jednání Radek Vondráček za ANO.

17:39 - Piráti zatím nemají naplánované jednání s ČSSD. Podle Bartoše se teprve budou domlouvat.

17:30 - Byli jsme ujištěni, že změny v jednacím řádu Sněmovny není to na úkor na demokracie, řekl po jednání s ANO šéf Pirátů Bartoš. „Je to kvůli většímu počtu stran,” řekl. Ve zkrácení pauzy klubu ze dvou hodin nevidí Bartoš problém.

O vládě řeč podle Bartoše nebyla, hnutí ANO podle něj nebude mít problém s tím, aby Piráti měli místo jednoho z místopředsedů. O tom, zda podpoří na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka z ANO či Petra Fialu z ODS, strana bude teprve radit.

16:36 - Začalo jednání ANO a Pirátů. Hnutí Andreje Babiše chce slyšet například postoj Pirátů k případným změnám jednacího řádu.

O témže tématu již Piráti jednali s ODS a shodli se, že lze postupovat i jinak.

12:46 - Předsedové ODS a Pirátů Petr Fiala a Ivan Bartoš pozvání do Lán za prezidentem Milošem Zemanem komentovali po jednání, oba předpokládají, že s hlavou státu budou mluvit o povolební situaci. Bartoš chce se Zemanem mluvit i o zahraniční politice.

11:54 - ODS a Piráti jednali asi hodinu a půl. Lídr občanských demokratů Petr Fiala se jim snažil vysvětlit, proč si jeho strana nárokuje post předsedy Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci Pirátů - zleva Dana Balcarová, Ivan Bartoš a Mikuláš Peksa po jednání s ODS.

S šéfem Pirátů Ivanem Bartošem se prý shodli na tom, že změny jednacího řádu dolní parlamentní komory nejsou na místě.

„Určitě řada věcí se dá řešit na úrovni gentlemanské dohody,” myslí Bartoš. K úpravám jednacího řádu je podle něho třeba zaujmout citlivý přístup. „Došli jsme ke shodě, že obě strany si myslí, že změny jednacího řádu nejsou na místě,” řekl po jednání Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Alexandra Udženija, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura.

10:44 - Hnutí SPD navrhne na místopředsedu Sněmovny svého lídra Tomia Okamuru. Okamura podle svého vyjádření v ČT nabídku přijal.

Na post šéfa komory podpoří SPD Radka Vondráčka (ANO).

10:34 - Piráti chtějí post místopředsedy Sněmovny a mají také představu o svém zastoupení ve výborech.

Šéf strany Ivan Bartoš hovořil o bezpečnostním výboru a těch, které se zabývají například vysokými školami, digitalizací státní správy či energetikou. „S počtem poslanců, kdy jsme třetí nejsilnější strana, bychom mohli cílit i třeba na tři předsedy (výborů),“ poznamenal.

10:21 - Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zveřejnil harmonogram setkání prezidenta Miloše Zemana s představiteli jednotlivých stran.

Jak Hrad avizoval, v úterý 31. října se Zeman setká se zástupci ANO. Schůzky skončí 16. listopadu jednáním s představiteli hnutí STAN.

10:06 - ANO bude podle Bartoše na odpolední schůzce s Piráty zastupovat někdo jiný než Babiš. Šéf Pirátů si to vysvětluje nedostatky v jejich SMS komunikaci.

10:05 - Nominace Radka Vondráčka (ANO) a Petra Fialy (ODS) na předsedu Sněmovny ještě musí projednat klub Pirátů, Bartoš však zároveň zmínil, že adept ANO už má zkušenosti z vedení komory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci Pirátů. Na snímku zleva Mikuláš Peksa, Dana Balcarová a Ivan Bartoš.

9:47 - Předsedou poslaneckého klubu SPD bude podle šéfa hnutí Tomia Okamury Radim Fiala.

Podle Okamury bude hnutí ve čtvrtek znovu jednat s ANO. Okamura to uvedl v České televizi.

9:00 - Lídr Pirátů Ivan Bartoš v České televizi potvrdil, že se Piráti ve středu setkají se zástupci hnutí ANO.

ODS i hnutí ANO se dostaly do sporu o obsazení křesla šéfa Sněmovny. Zatímco ANO oznámilo, že bude chtít tento ústavní post obsadit stávajícím místopředsedou dolní komory Radkem Vondráčkem, občanští demokraté si ho nárokují jako nejsilnější opoziční strana pro svého šéfa Petra Fialu.

ANO čeká ještě jednání s Českou pirátskou stranou. Piráti se však rovněž ke spolupráci s ANO, respektive jeho šéfem Andrejem Babišem a prvním místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem staví kvůli jejich angažmá v kauze Čapí hnízdo odmítavě.

Lidé mohou od středy zpochybnit průběh a výsledky voleb. Stížnosti by Nejvyššímu správnímu soudu měli poslat do pátku 3. listopadu. Zatím se neobjevily informace o tom, že by například některá z neúspěšných stran chtěla letošní volby poslanců napadnout.

Na soud se budou moci obrátit jednotlivci i volební strany. Mohli by navrhnout zrušení platnosti volby třeba jen jednoho poslance, pokud byl podle nich výsledek hlasování ovlivněn porušením volebního zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám