Hlavní obsah

Babiš: Česko by se mohlo vrátit do normálu v červnu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Česko by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohlo vrátit do normálu koncem května až začátkem června. Už po Velikonocích chce vláda postupně otevírat malé obchůdky, přestože by měl trvat nouzový stav. Premiér to uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vrchol epidemie předpokládáme na konci dubna. A koncem května a začátkem června bychom se mohli vrátit do normálu, ale jsou to jen prognózy. Zatím si to mohu jen přát,” řekl v rozhovoru pro Blesk premiér Andrej Babiš.

Co přesně myslel normálem, ale dál nerozvedl. Dále řekl, že po Velikonocích by se mohly začít otevírat drobné obchůdky, přestože vláda chce prodloužit nouzový stav až do 11. května.

Otevřou se domácí potřeby. Nouzový stav se prodlouží, schválila vláda

Domácí

Uvolnění po Velikonocích

„Po Velikonocích začneme uvolňovat některé obchody, ale k tomu jsou třeba pravidla a vysoká hygienická úroveň. Pojedeme podle Singapuru. Máme pravidla pro otevřené továrny, kanceláře, školy,” uvedl Babiš a apeloval na lidi, ať jsou o Velikonocích doma.

„Následovalo by otevření škol jako pilotní projekt, školek a poté menších restaurací. Připravujeme to a analyzujeme,” pokračoval Babiš. Ve školách by podle něj také měla platit přísná hygienická opatření. Žáků by bylo ve třídách méně a seděl by každý ve své lavici. Jak se bude taková praxe provádět ve školkách, ale premiér neuvedl. Zatím jsou to podle něj vše jen návrhy.

Obchody v neděli otevřené

Dále řekl, že již ustoupil od nápadu na zavření obchodů v neděli, ačkoliv ještě ve středu Novinkám řekl, že tento nápad podporuje.

V hře je zavření všech obchodů o nedělích

Domácí

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Dostali jsme informace, že zaměstnanci o to mají obrovský zájem, protože mají příplatky. Firmy přibraly i zaměstnance a řetězce vybavily lidi ochrannými pomůckami, takže od toho upustíme,” uvedl Babiš.

Hlavní úkol, který před sebou v současné době vláda, krizový štáb i tým epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly má, je podle něj navýšení počtu testů.

Testování v Česku: Sady kupujeme v zahraničí, čeští výrobci se ale také hlásí

Koronavirus

„Musíme se dostat na 20 tisíc testů denně,” prohlásil Babiš s tím, že s tím bude pomáhat armáda. Česko aktuálně provádí cca 6000 testů denně.

Na testech jsem nebyl

Premiér zároveň dodal, že on sám se zatím testovat nenechal, protože k tomu nebyl důvod. „Šel bych na ně, kdybych měl příznaky. Moje dcera byla v karanténě do soboty s mojí paní a jsou v pořádku. Žiju odděleně, chodím jen do práce a téměř s nikým nepřicházím do styku,” doplnil premiér na množící se dotazy o tom, zda není nakažený koronavirem, jelikož nechodí na tiskovky po jednání vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám