Hlavní obsah

Až budete zase fackovat, dejte pozor na soupeře, řekl Kalouskovi boxer Foldyna

Novinky, jim
Praha

Poslanci ČSSD si při obstrukcích ve Sněmovně pomáhají i kulturními vložkami. Ve Sněmovně už zazněly verše z Apokalypsy, libanonská lyrika z Džibránovy knihy Prorok a Jaroslav Foldyna se odvolával na film Forrest Gump či na sherwoodského zbojníka Robina Hooda. Jenže popletl jména, za což mu Miroslav Kalousek (TOP 09) vyčinil. Boxer Foldyna mu nato vzkázal, že příště, až bude někoho fackovat, měl by si dát pozor na silnějšího soupeře.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

„Ty zákony, které dneska projednáváme, pro sociální demokraty a pro opozici vypadají jako z pera Locksleyho. Locksley byl šerif v Robinu Hoodovi. Honil poddané a rval z nich kůži,“ prohlásil nejprve Foldyna a posléze svůj příměr dále rozvedl.

„Tento váš zákon o stavebním spoření patří do balíčku zákonů, které opravdu vypadají jako z toho pera pana Locksleyho nebo, co nám je bližší, z pera Jánošíka. Toho obráceného Jánošíka. Takového Jánošíka, který chudým bere a bohatým dává,“ vysvětloval kolem středeční půlnoci poslanec.

Ministr financí po Foldynově projevu pocítil potřebu svého kolegu uvést na pravou míru, jak to ostatně s oblibou u opozičních poslanců dělá.

"Pro hlupáka každý hloupý"

„Víte, pane poslanče Foldyno, při vší úctě k vám Locksley se nejmenoval ten ošklivý šerif z Nottinghamu. Robin z Locksley, to bylo jméno Robina Hooda podle té legendy. Ne, že by na tom nějak zvlášť záleželo, ale já to uvádím jako příklad úrovně argumentace, kterou tady slyšíme nad tím zákonem,“ poznamenal Kalousek.

Foldyna se za svůj přehmat omluvil s tím, že před poslanci cítí trému. „Přátelé, viděl jsem jeden film, ve kterém Forrest Gump říká: ‚Pro hlupáka každý hloupý‘. To říkám vám, Sněmovně. A teď řeknu něco k panu Kalouskovi, prostřednictvím paní předsedající. Pane Kalousku, až budete zase někoho fackovat, dejte si pozor, aby neměl větší sílu jak vy,“ doplnil důrazně Foldyna, který je znám tím, že mezi jeho největší hobby patří box.

Poslanec tak ale připomenul nedávný incident, kdy Kalousek před budovou Sněmovny dal pár facek mladíkovi, který na něj pokřikoval, že je zloděj.

Posléze si ale také Foldyna našel příležitost, aby Kalouska mohl poopravit. Ministr se ujal slova, aby si postěžoval, že soc. dem. používají při své argumentaci stále tytéž fráze. „Ten projev, který teď pronesl pan poslanec Holík, já slyšel již nejméně třikrát od jeho předchůdců,“ politoval se Kalousek. A právě Foldyna jej vyvedl z omylu a ukázal mu, že tentýž projev zazněl toho dne ve Sněmovně již nejméně pětkrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám