Hlavní obsah

Až 1500 vojákům by se měl zvýšit příjem o tisíce korun

Až 1500 vojákům by se měl zvýšit příjem o tisíce korun. Počítá s tím vládní nařízení, které určuje pozice, za které by vojáci dostali takzvaný stabilizační příspěvek. Nárok na něj mají mít třeba vojenští lékaři, vědci, letci, příslušníci speciálních sil 601. skupiny, ale i Hradní stráž.

Článek

Ministerstvo obrany si od změny slibuje, že z vojska nebudou odcházet vojáci, do jejichž vzdělání a výcviku armáda investovala nemalé prostředky. Vyplývá to z návrhu nařízení, které je zveřejněno na webu vlády. Příplatek by měl ministerstvo obrany ročně stát 68 miliónů korun.

Ministerstvu obrany se nelíbí, že poté, co armáda vojákům zaplatí drahý speciální výcvik, odejdou do civilu za lepšími výdělky. "Prostředky, které byly na speciální výcvik vynaloženy, se tak míjejí účinkem a bude nutno je vynaložit znovu na výcvik jiného vojáka," napsali autoři návrhu vládního nařízení. Je proto podle nich nutné posílit zájem vojáků na setrvání ve služebním poměru.

Armádní lékaři berou méně než v civilu

Ministerstvo například uvádí, že průměrný plat lékařů je v armádě asi 32 000 korun. "Při zápočtu dalších peněžních benefitů asi ve výši 13 000 korun takovýto příjem nedosahuje platového ohodnocení v civilním sektoru," poznamenali autoři návrhu. Podobná je v armádě situace i u dalších profesí.

Výši příspěvku vládě předkládané nařízení navrhuje v rozmezí od 2000 do 7000 korun, pouze armádní generál by měl dostat 14 000 korun. Přilepšit by si měli lékaři, zubaři, piloti, navigátoři, specialisté u vojenské policie nebo generálporučíci a generálmajoři. Celkem se má vládní nařízení dotknout 1483 vojáků.

Vojáci, kteří absolvovali speciální výcvik většího rozsahu, by mohli dostat stabilizační příspěvek až do čtyřnásobku základní částky. Ministerstvo ale navrhuje, aby kvůli "rozpočtovým možnostem" této možnosti využito nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám