Hlavní obsah

Autům bez technické kontroly může hrozit odtah z ulic

Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná dostanou širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily, které nemají platnou STK. Navrhuje to skupina poslanců ANO a vláda návrh v pondělí zřejmě podpoří. Bylo by možné odtáhnout auta, která technickou kontrolu nemají půl roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Může jít například o vozy, které jsou nepojízdné a majitel je nechal na ulici a dál se o něj nezajímal, protože například nemá peníze na odtah a opravu.

Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.

Obdobný návrh jako zákonodárci ANO předložila nedávno skupina poslanců TOP 09. Předpokládá možnost odtahu automobilů, které mají propadlou technikou kontrolu nejméně tři měsíce. Kabinet se k této novele postavil záporně pro její tvrdost. Tříměsíční lhůta podle vlády nezohledňuje situace, kdy by byl majitel vozidla dlouhodobě v nemocnici, v zahraničí, nebo dočasně neměl peníze na opravu.

Kabinet podle pokladů doporučí na své pondělní schůzi Sněmovně, aby byl odtah dlouhodobě odstavených aut možný i v dalších případech. Zmíní vozidla, jejichž provozovatelům policisté odebrali při vyšetřování nehody osvědčení o registraci kvůli nebezpečné závadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám