Hlavní obsah

Auta BIS se kolem Hojdara pohybovala, ale nesledovala ho

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Dvě auta, která se v uplynulých měsících pohybovala kolem Josefa Hojdara (ČSSD), skutečně patřila Bezpečnostní informační službě, avšak podle jejího šéfa Jiřího Langa neměla za úkol sledovat poslance.

Foto: Michaela Poláková

ženy Havlíčkova Brodu

Článek

Lang to uvedl ve středu při jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS. Dokumentoval to knihou jízd, v níž jsou zaznamenány aktivity automobilů patřících službě od června do konce září.

14 čísel od Hojdara

"Ředitel Lang donesl materiály, které mě opravňují tvrdit, že dvě vozidla z Hojdarova seznamu byla označena jako vozy BIS. S největší pravděpodobností tato dvě vozidla nesledovala poslance Hojdara. Měli jsme možnost v dokumentaci listovat. Jízda, která by pro mě byla z hlediska toho, že podle kolegy Hojdara tyto věci probíhaly hlavně v Mostě, rozhodující, tedy jízda Praha - Most tam nebyla," řekl po jednání komise její předseda Jan Klas (ODS). Podle něho Hojdar předal komisi již před týdnem seznam 14 vozů s uvedením SPZ a typu auta, která se kolem něho měla pohybovat.

Chybí informace kdy a kde

Nebyl však ani po vyzvání Klase schopen doplnit nejdůležitější údaje, tedy kdy a kde pohyb automobilů ve své blízkosti zaznamenal. "Komise dost postrádá tyto údaje. Pokud by je uvedl, pak by se šlo natvrdo. Takto považuji za dost velký pokrok to, že ředitel Lang přiznal, že dvě auta byla jejich a myslím si, že když to přiznával, tak to udělal s vědomím, že z toho nemůže být žadný velký skandál," řekl Klas Právu.

Nezakrytá vozidla

Poslanecká komise nemůže podle Klase dále šetřit, proč zmíněná auta byla právě v určitou dobu na určitém místě, protože nemá tuto pravomoc. Zbývat se tím ale bude mostecká policie. Klas vysvětlil, že oba vozy byla tzv. nezakrytá vozidla, což jsou automobily označené jako vozy ozbrojených složek, která policie může snadno identifikovat. Dodal, že existuje i druhá kategorie, tzv. zakrytých aut.

Jak řekl Právu, Lang již před týdnem přinesl komisi seznam majitelů ostatních dvanácti automobilů. Podle předsedy komise ale nelze vyloučit, že právě některé z nich patří mezi ta zakrytá auta, takže ani policie nezjistí, kdo je užívá.

"Pokud kolega Hojdar mluví o možnosti, že by nějaká skupina v BIS se tzv. utrhla ze řetězu, pak bychom museli mluvit o něčem jiném, než případ těchto dvou aut," dodal šéf komise.

Lang, který nechtěl Hojdarův případ jakkoli před novináři komentovat, rozhodně odmítl možnost, že by BIS mohla být zatahována do politických mocenských bojů: "Nebyl bych ani minutu ve službě, která by se zaplétala do politického boje. Tato služba je od toho, aby sloužila občanům... My se do politiky nemícháme, nemíchali jsme a nechceme se míchat," řekl novinářům ředitel BIS.

Reklama

Související články

Hojdar požádal o policejní ochranu

Poslanec soc. dem. Josef Hojdar požádal ve středu večer ministra vnitra Stanislava Grosse o policejní ochranu v obavě o život svého osmiletého syna i svůj....

Policie šetří výstrahy Hojdarovi

Policie se již začala zabývat anonymní výhrůžkou poslanci Josefu Hojdarovi (ČSSD), který z obavy o život své rodiny požádal ministra vnitra Stanislava Grosse...

Výběr článků

Načítám