Hlavní obsah

Audit k Babišovi dostala i Praha. A chce do vládního mlčení hodit vidle

• Aktualizováno

Audit Evropské komise o podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) dorazil na pražský magistrát. Úřad nyní podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s právníky zkoumá, jaké sankce by hrozily v případě, že dokument zveřejní. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v úterý zopakovala, že listina přišla z Bruselu jako důvěrná. Vláda ji proto zveřejnit odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

„Aktuálně řešíme s právním oddělením otázku případných sankcí vyplývajících z jeho zveřejnění. Občané mají právo na to znát jeho obsah a my ho v žádném případě nechceme veřejnosti tajit. Jedná se o závažný střet zájmů,” uvedl Hřib v tiskové zprávě.

Nemohou být zticha. Audit o Babišovi chce na plénu řešit i koaliční ČSSD

Domácí

Zdůraznil, že v záležitosti zastává stejný názor jako předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, ten spolu s dalšími opozičními politiky usiluje o projednání věci na plénu Sněmovny.

Podle Bartoše je důležité, aby Piráti měli na zveřejnění dokumentu kvalitní právní názor. Dokument má podle něj 270 stran a Piráti trvají na zveřejnění alespoň jeho závěrů.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Podle Bartoše existuje veřejný zájem na zveřejnění auditu kvůli tomu, že si premiér ve sporu s Evropskou komisí „bere jako štít celou Českou republiku”, přitom veřejnost nemá šanci do materiálu ani nahlížet. Zopakoval, že Piráti se obrátili i na komisi, aby věc nebyla projednávána v režimu důvěrné

Piráti podali trestní oznámení kvůli vyplácení dotací Agrofertu

Domácí

Pražský magistrát je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí. Vyjádření komise v této věci očekává do 4. prosince také kancelář českého zastoupení organizace Transparency International. Není ale jasné, v jaké formě výsledky auditu obdrží. Organizace v úterý vyzvala ke zveřejnění dokumentu s odvoláním na doporučení evropské ombudsmanky na toto téma.

Nevím, nemůžu, nechci vědět. Ministryně Dostálová zarytě sedí na výsledku auditu

Domácí

Průvodní dopis připojený k auditu podle Dostálové vyzývá Česko k vyjádření, zda se závěry souhlasí, nebo nikoliv. Nepovažuje ho proto za uzavřený. Ministryně také uvedla, že země využije dvouměsíční lhůtu, kterou dostane po doručení překladu dokumentu. Řekla, že bude hájit zájmy Česka „do posledního dechu”, a to případně i u soudu.

Nemám co zveřejňovat, pokud jsem ten dokument nečetla, ministryně Dostálová k auditu EKVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám