Hlavní obsah

Ať si nemocní pěstují konopí sami, navrhuje náměstek ministra zdravotnictví

Právo, Oldřich Danda

V diskusi o léčebném konopí bylo téma, že by si rostliny pěstovali lidé sami doma, zatím tabu. Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09), který má na ministerstvu proces zavedení konopí do zdravotnictví na starosti, soudí, že by se o samopěstování mělo začít uvažovat.

Foto: Václav Lang, Novinky

Pacienti by si mohli pěstovat drogu pro svou léčbu sami. Ilustrační foto

Článek

„Pokud v Německu jde samopěstovat konopí pro léčebné účely, tak je otázka, zda se touto cestou do budoucna také vydat,“ řekl Právu Plíšek.

Na konci minulého roku německý vrchní správní soud rozhodl, že závažně nemocní lidé mají právo si konopí pěstovat sami.

„Pokud by to bylo dozorováno a pod dohledem lékaře, pokud by s tím souhlasilo vnitro a národní protidrogová centrála, tak by to bylo mnohem funkčnější než současný zákon, který se zatím u toho dovozu ukazuje jako nefunkční,“ dodal Plíšek.

Pojišťovny nesmějí přispívat

V Česku je léčení konopím povoleno od dubna. Zatím to ale vypadá, že příliš pacientů se k léku nedostane, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž zdravotním pojišťovnám zakázal, aby na konopí pacientům jakkoli přispívaly. Sušená droga z Nizozemska by tak některé pacienty např. s roztroušenou sklerózou vyšla až na deset tisíc korun.

Zákon počítá s tím, že od příštího dubna bude možné v Česku konopí pěstovat, do té doby by se mělo dovážet. Ještě minulý týden to vypadalo, že o dovoz léku, který by bez hrazení pojišťovnou byl pro většinu pacientů nedostupný, nebude mít nikdo zájem. Podle Plíška se to ale změnilo, na úřad přišly tři žádosti na udělení dovozní licence.

Konopí dnes ilegálně používají lidé trpící roztroušenou sklerózou, v případě nechutenství způsobeného rakovinou či AIDS a také proti bolestem. V zahraničí se také zkouší proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě. Podle Plíška o předepisování konopí projevili zájem zatím jen onkologové, neurologové a psychiatři.

Náměstek očekává, že počet pacientů by mohl být podobný jako v Holandsku, kde je 500 pacientů, kteří mohou na recept konopí získat. V Izraeli, kde se konopím léčí již řadu let, je pacientů přes deset tisíc.

Anketa

Uvítali byste jako pacienti, kdybyste si mohli konopí pěstovat sami?
Ano, konopí jako lék je velmi drahé
96,9 %
Ne, důvěřuji oficiální distribuci
3,1 %
Celkem hlasovalo 19449 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám