Hlavní obsah

Ať se hospodští podělí a pivo bude levnější, má jasno Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se vláda chlubí tím, že od 1. května 2020 snižuje DPH na točené pivo a pomáhá tím hlavně venkovu, už se nějak nemůže shodnout na tom, jestli to povede ke zlevnění populárního nápoje. Zatímco ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že pivo levnější nebude, premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že půllitr točeného piva může být téměř o pět korun levnější. Chce ovšem, aby se hospodští podělili.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš a Alena Schillerová

Článek

„Nevím, jak na to přišla (ministryně financí Alena Schillerová – pozn. red.). Hospodský se může se slevou podělit se zákazníky. Záleží jen na něm. Šlo o to, jak dostat peníze přímo do hospod, kde nedostali slevu z DPH na jídlo kvůli EET. Takže bych očekával od hospodských poděkování a můžou lidem zlevnit půllitr točeného piva o 4,95 koruny,” napsal Novinkám Babiš v reakci na slova Schillerové.

Ta ve čtvrtek v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že pivo levnější nebude. „Ono nebude levnější právě. To je to, že my sice snižujeme DPH na točené pivo, podporujeme tím restaurace, ale víme, že ty restaurace si to prostě nechají. To se neprojeví na konečné ceně na pivo,” prohlásila Schillerová.

Babiš by chtěl, aby se hospodští podělili. „Chtěl bych, aby se hospodští podělili a pivo zlevnili,” dodal premiér.

Uvádíte extrémní příklady, zlobí se ministerstvo na tabulku k DPH u piva

Ekonomika

Debata o tom, kolik bude jaké pivo stát – jestli třeba pivo natočené do skla bude levnější než to do plastového kelímku nebo kolik bude stát řezané pivo, když se půlka natočí a druhá půlka dolije z plechovky – se rozhořela poté, co vláda zveřejnila svou představu o snížení DPH u piva.

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Domácí

Návrh snižuje daň u točeného piva konzumovaného v restauraci na 10 procent, ale pokud bude pivo točené a zákazník si ho ponese s sebou nebo si ho zakoupí jinde, bude nápoj zdaněn 21 procenty. Nealkoholické nápoje včetně nealkoholických piv pak zůstanou ve snížené 15procentní sazbě DPH.

Kvůli třem odlišným sazbám DPH si z ministryně utahuje veřejnost a kritiku vláda schytala i od opozice.

Započítal jsem DPH na Starobrno jako na pivo. Lidé si utahují ze Schillerové

Domácí

Změny v DPH na pivo vláda zavádí společně se závěrečnou fází EET, která se týká drobných podnikatelů a zasáhnout by měla až 300 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám