Hlavní obsah

Ať kandidují na prezidenta jen ti, co sehnali podpisy občanů, tvrdí Zeman

Právo, kab

Do volebního klání o post prezidenta republiky by měli jít jen ti, kterým se podaří sehnat 50 tisíc podpisů občanů, je přesvědčen Miloš Zeman. Ustanovení, kdy kandidát musí získat buď tisíce podpisů občanů, nebo jen deset podpisů senátorů či dvacet poslanců, se mu nelíbí. Je to založeno podle jeho slov na nerovnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Odstraňme v zákoně o přímé volbě prezidenta toto nesmyslné ustanovení. Zakládá na nerovnosti mezi poslanci, senátory a občany. Poslanci a senátoři přece nejsou nějací nadlidé,“ řekl Zeman. Ten, kdo si podle jeho slov nedokáže sehnat padesát tisíc podpisů, je „v očích voličů diskvalifikován“.

Prezident při hodnocení současné situace ve Sněmovně se kloní k tomu, aby funkci předsedy dolní parlamentní komory obsadil nominant hnutí ANO Radek Vondráček. Toho považuje za kvalitního kandidáta.

Podle Zemana se šéfovi ANO Andreji Babišovi nakonec podaří vládu sestavit na druhý pokus. „Jsem také názoru, že k třetímu pokusu nedojde,“ uvedl.

„Aniž bych tvrdil, že se zrovna strany budou předhánět, kdo uzavře dohodu s Andrejem Babišem - to by bylo příliš cynické a zbrklé - tak si myslím, že s plynutím času jejich ochota bude narůstat,“ dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám