Hlavní obsah

Armádní nákupy už nevede kritizovaný náměstek

Právo, Oldřich Danda
Praha

Nákupy vojenské techniky na ministerstvu obrany od ledna už nevede kritizovaný náměstek pro vyzbrojování Daniel Koštoval. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) Koštoval odešel na vlastní žádost a od 1. ledna vyzbrojovací sekci dočasně vede ředitel odboru dohledu nad akvizicemi Filip Říha. Na šéfa vyzbrojovaní ministerstvo vypíše výběrové řízení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ve funkci náměstka ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic skončil Daniel Koštoval

Článek

Koštoval byl náměstkem od roku 2013 a tři a půl roku vedl vyzbrojovací sekci. Často byl pod palbou poslanců i zbrojařů, že nedělá dost, aby dokončil důležité projekty. Metnar Koštovalovi poděkoval za jeho působení v „nelehké funkci“.

Koštoval jako náměstek připravoval např. nákup víceúčelových vrtulníků a radarů MADR. Oba nákupy nakonec skončily pod stolem a oba dva prošetřuje vojenská policie. Zakázku za 3,5 miliardy korun na osm izraelských radarů na konci roku Metnar zrušil, protože „spekulace a pochybnosti“ nedokázala rozptýlit ani jeho vyšetřovací komise, a nařídil uzavřít smlouvu s Izraelem napřímo.

Předseda sněmovního podvýboru pro armádní akvizice Jan Řehounek (ANO) Koštovalův odchod vítá a věří, že jeho nástupce si s nákupy armádní techniky poradí úspěšněji. „Na všech jednáních podvýboru nám říkal, že velké zakázky jsou těsně před podpisem, ale zatím se nic nepodepsalo,“ řekl Právu Řehounek.

Koštoval svůj odchod ve čtvrtek nekomentoval, ani kam z obrany zamíří. Podle informací Práva uvažuje o kandidatuře na prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP). „Slyšel jsem od řady členů asociace, že jim pan Koštoval říkal, že by byl dobrým šéfem asociace,“ řekl Právu současný prezident AOBP Jiří Hynek, jehož funkční období končí v půli roku.

Práce nad hlavu

Na pověřeného šéfa vyzbrojování Říhu nebo jiného Koštovalova nástupce čeká spoustu práce.

Obrana chce letos vypsat či podepsat zakázky za desítky miliard korun. Jde hlavně o nákup 210 pásových bojových vozidel pěchoty za 53 miliard.

Dál chce armáda letos pořídit 12 vrtulníků za víc než 10 miliard. V dubnu by mělo ministerstvo uzavřít s firmou Eldis Pardubice zakázku na dodávku 62 obrněných vozidel Titus za 6,7 miliardy.

Koštovalův odchod není jedinou změnou ve vedení obrany. Ke konci roku skončila náměstkyně pro legislativu Alena Netolická, protože Metnar sekci zrušil a převedl přímo pod sebe. Od začátku ledna byla také jmenována náměstkyní pro řízení sekce nakládání s majetkem Eva Burešová, která po odchodu náměstka Tomáše Kuchty, který se stal velvyslancem v Srbsku, sekci prozatímně vedla.

Nově vznikla i sekce pro řízení státních podniků a příspěvkových organizací. Do doby, než se najde nový náměstek, bude státní podniky řídit náměstek pro kontrolu Antonín Rada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám