Hlavní obsah

Armáda získala pro protivzdušnou obranu oči a uši

Právo, Pavel Orholz

Česká armáda představila v úterý ve Strakonicích průzkumné radarové čidlo RVR, které je, jak uvedl náčelník generálního štábu Petr Pavel, očima a ušima protivzdušné obrany. Čidlo s dosahem 30 kilometrů je součástí modulu VShorad a strakonický protiletadlový raketový pluk by měl v brzké době získat další tři takové radary. Celkové náklady na pořízení čtyř čidel s výbavou jsou 356 miliónů korun.

Foto: Roman Vohradník, ČTK

Průzkumné radarové čidlo RVR obsluhují Jan Borák (vpravo) a Pavel Zelenka z 252. protiletadlového raketového oddílu

Článek

„Radar je očima a ušima celého systému protivzdušné obrany v kategorii krátkého dosahu. Strakonický pluk tím získal ucelenou schopnost ochrany vzdušného prostoru, která je nyní plně kompatibilní s našimi partnery v NATO,“ řekl ČTK Pavel.

Přístroj podle něho umí od prvotního signálu o letadle určit přesnou polohu zaměřeného objektu, směr a výšku letu a vyhodnotí i všechny parametry nutné k případné střelbě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radar je jediným zařízením tohoto druhu v Česku. Armáda jej získala od tuzemského výrobce. Čtyři radary jsou podle náčelníka generálního štábu dostatečné pro potřeby české armády.

Foto: Roman Vohradník, ČTK

Průzkumné radarové čidlo RVR představené ve Strakonicích

„Je to nastaveno na počet palebných prostředků. Vzhledem k tomu, že nepředpokládáme, že bychom je v dohledné době rozšiřovali, není potřeba zvyšovat počet čidel,“ dodal.

Čidlo RVR je umístěno na jednonápravovém přívěsu a skládá se ze dvou funkčních celků. Prvním je radar krátkého dosahu, který monitoruje vzdušný prostor. Druhou část tvoří modul s informačním a komunikačním subsystémem pro velení a řízení palby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám