Hlavní obsah

Armáda už bojuje se zkázou, lidé po povodních odklízejí sutiny

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Petr Nový

Nepříznivé počasí se v noci na pátek opět projevilo. Bouře s přívalovými dešti vyplavila v okolí Volar a na Českokrumlovsku asi desítku sklepů. Mezitím do Jeseníku nad Odrou dorazilo 200 vojáků, kteří se pustili do likvidace následků katastrofy. Další 300 mužů začne pomáhat odpoledne.

Článek

Na základě požadavku Moravskoslezského kraje se v pátek odpoledne zapojí do odklízení následků dalších 300 vojáků, kteří budou pomáhat v Novém Jičíně a okolí, oznámilo ministerstvo obrany.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vojáci pomáhají i s těžkou technikou v Jeseníku nad Odrou.

„Od pátečních sedmi hodin ráno je v Jeseníku nad Odrou nasazeno 200 příslušníků 7. mechanizované brigády s osmi kusy techniky. Armáda je připravena nasadit do protipovodňových opatření na základě požadavků jednotlivých krizových štábů až tisíc vojáků,“ uvedlo k nasazení armády ministerstvo.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vrtulník policie v Jeseníku nad Odrou.

V Moravskoslezském kraji by mělo v pátek i v sobotu znovu pršet. Podle předpovědi počasí lze očekávat také bouřky, které mohou být doprovázeny intenzivnějšími srážkami, kroupami nebo nárazovým větrem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vojáci pomáhají i s těžkou technikou v Jeseníku nad Odrou.

Situace na řekách se stabilizuje

„Ve Volarech hasiči stavěli bariéru u rozvodněného potoka. Hladiny jihočeských řek, které v přechozích dnech zvedl vytrvalý déšť, bouře místy rozkolísala, jinak ale postupně klesají. Třetí povodňový stupeň platí na dvou místech na Blanici," řekla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Spoušť v Jeseníku nad Odrou 25. června, den poté, co se městem prohnala přívalová vlna.

U Větřní na Českokrumlovsku se zřejmě ve čtvrtek večer utopil vodák, pod kterým se na Vltavě spolu s jeho dvěma kamarády převrátil raft. Do noci po něm pátrali hasiči, ale zatím marně. "V době neštěstí už byla zvýšená hladina vody, ale na Vltavě ještě nebyl vyhlášen povodňový stupeň," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Jiří Hošna.

Ohrožení trvá na Blanici

Hasiče také zaměstnaly bouře. Čerpali vodu ze sklepů na Českokrumlovsku a Prachaticku, ve Velešíně bouře vyplavila také školní tělocvičnu. "V bouřkách spadlo kolem 40 milimetrů srážek," upřesnila Štěrbová. Silné deště tak znovu rozkolísaly hladiny řek v podhůří Šumavy a Novohradských hor.

Stupeň ohrožení nyní platí na Blanici v Podedvorech a pod Husineckou přehradou. Ostatní řeky postupně klesají. Stoupat už bude jen střední a dolní tok Lužnice, tam ale meteorologové očekávají dosažení maximálně prvního stupně povodňové aktivity. Před bouřkami, které mohou lokálně rozvodnit malé toky, varují i v následujících dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám