Hlavní obsah

Armáda propustí tisíce lidí, vojáků i civilistů

Právo, Novinky, ČTK, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armáda v nejbližší době propustí 1800 lidí. Kvůli škrtům v rozpočtu se resort rozloučí s 1200 vojáky a šesti stovkami civilních zaměstnanců. V úterý to oznámil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek na setkání s vojáky.

Článek

Propouštění se nevyhne ani hlavnímu stanu. Generální štáb a jemu podřízené organizace "zeštíhlí" o 400 lidí. Ministr obrany Martin Barták doplnil, že propouštění bude průřezové, uchráněny budou jednotky bojového nasazení.

Propouštění se nevyhne ani hlavnímu stanu. Generální štáb a jemu podřízené organizace "zeštíhlí" o 400 lidí. Ministr obrany Martin Barták doplnil, že propouštění bude průřezové, uchráněny budou jednotky bojového nasazení.

Ministerstvo obrany bude šetřit i seškrtáním takzvaných volných tabulkových míst. Celkem by tak chtělo uspořit peníze za 4500 zaměstnanců. Barták ujistil, že armáda bude i po propuštění části lidí schopna zajistit své úkoly.

Na vině je snížení rozpočtu

Obrana musí přikročit k úsporným opatřením, její rozpočet se sníží proti letošnímu roku o asi sedm miliard korun. Ještě loni přitom vláda odsouhlasila střednědobý výhled rozpočtu resortu s limitem pro rok 2010 o více než deset miliard vyšším. Letos je k dispozici 56,4 miliardy.

Po uveřejnění prvních informací o chystaném propouštění panovaly mezi vojáky spekulace o tom, koho se dotkne. Ministerstvo až dosud nechtělo uveřejňovat k propuštění bližší informace a uvalilo na restrukturalizaci informační embargo.

Již před časem bylo například pozastaveno nabírání nových rekrutů. "Další nábor je zatím pozastaven, neboť rekrutační cíl pro čtvrtý kvartál se stejně jako celkové počty resortu obrany přehodnocují,“ řekl tehdy Právu Jan Pejšek z tiskového odboru obrany. Armáda letos najala 835 vojáků, přitom chtěla přijmout okolo 1500 nových příslušníků. Přitom jí stále chybí řidiči kolové a pásové techniky a vojáci s elektrovzděláním. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám