Hlavní obsah

Armáda podepsala smlouvu na obrněnce za šest miliard

Aktualizováno

Ministerstvo obrany podepsalo v pátek smlouvu na dodávku 62 kolových obrněných vozidel Titus za víc než šest miliard se společností Eldis Pardubice, s.r.o. V pondělí o tom informoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Vozy by měla armáda dostat v letech 2022 a 2023, kabinet schválil zakázku předloni v červenci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pancéřovaný speciál Titus vznikl ve spolupráci Tatry a francouzské firmy Nexter Systems

Článek

Armáda dostane 42 kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a 20 kolových obrněných vozidel MKPP (místo koordinace palebné podpory) včetně logistického zabezpečení a školení. „Vozidlo Titus nahradí zastaralou techniku a budou jím vybaveny jednotky 4. brigádního úkolového uskupení,” uvedl v tiskové zprávě náčelník generálního štábu armády Aleš Opata.

Vozidla Titus, která podle ministerstva vyjdou na 6,072 miliardy korun včetně DPH, byla vyvinuta na podvozku Tatra 6x6 a osazena bojovou nástavbou od francouzské společnosti Nexter Systems. Společnost Eldis od ní získala výhradní licenční práva spojená s dodávkou, výrobou a servisem.

„Úspěšně se nám podařilo dokončit projekt, který se řešil od roku 2015. Naše armáda získává nová bojová vozidla, která budou vyráběna v České republice a výrazně přispějí k modernizaci pozemních sil,” uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Opata řekl, že nová obrněná technika umožní armádě přizpůsobit se podmínkám moderního bojiště. „Umožní nám posílit schopnosti velení a řízení nasazených jednotek, a to jak na území našeho státu, tak v zahraničí,” dodal. Do poloviny července se uskuteční oficiální slavnostní výměna smluv mezi oběma stranami.

Kolegium ministerstva obrany loni v létě rozhodlo o změně dodavatele. Podle rozhodnutí vlády jím měla být společnost Tatra Export, ta ale nezískala bezpečnostní prověrku, kterou potřebovala, protože dokumentace k zástavbě komunikačních systémů a kryptografických zařízení je utajovaná. Novým dodavatelem se stala společnost Eldis. Obě firmy spadají do koncernu Czechoslovak Group (CSG).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám