Hlavní obsah

Armáda nemá plán, jak vystrnadit Greenpeace z místa pro radar

PRAHA

Již déle než dva týdny obývají členové a příznivci hnutí Greenpeace kótu 718 ve vojenském újezdu Brdy. Jde o místo, kde má stát americký radar. Přestože se pobytem v této oblasti dopouštějí přestupku, za který jim hrozí pokuta, hodlají setrvat i nadále. Vojenská policie jim v tom nebrání. Armáda žádný plán, jak dostat aktivisty z újezdu, nemá.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vojenská policie kontroluje doklady aktivisty, kteří opouští kótu 718 v Brdech.

Článek

"Snažíme se o bezkonfliktní řešení, na našem přístupu se nic nemění,“ odpověděl v úterý mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek na dotaz Novinek, zda armáda plánuje nějaký zásah proti aktivistům pobývajícím ve vojenském prostoru.

Vojenská policie tak nadále kontroluje zpevněné přístupové cesty ke kótě. Vstup do vojenského prostoru je možný jen na povolení újezdního úřadu. Pro lidi, kteří se chtějí na místo dostat, ale není problém přijít lesem. Aktivisté i každý, kdo do jejich tábora míří bez povolení, se tak dopouští přestupku, za který hrozí až třítisícová pokuta.

"Ze strany vojenské policie k žádným konfliktům nedochází. Ráno přijdou a zkontrolují občanské průkazy, to je vše. O víkendu, kdy tady bylo víc lidí, nekontrolovali téměř vůbec,“ řekla Novinkám mluvčí Greenpeace Lenka Boráková.

Greenpeace: Zůstaneme, dokud to bude mít smysl

Aktivisté podle ní zůstanou v Brdech tak dlouho, dokud budou mít pocit, že jejich akce má smysl.

"Přišli za námi poslanci. Máme přislíbenou odpověď od ministryně obrany Vlasty Parkanové i vicepremiéra Martina Bursíka. Celou dobu mají o akci zájem i zahraniční média,“ vypočítala Boráková. "Chodí k nám také místní obyvatelé, jejichž naděje, že tu radar nebude, už umírá, a my jsme jim ji pomohli oživit.“

Vojenská policie turisty, aktivisty a také lidi, které Greenpeace stále zve k návštěvě svého tábora, stále upozorňuje na nebezpečí. Ve vojenském prostoru je dosud velké množství nevybuchlé munice. "Jen v minulém roce vyjížděli ve vojenském prostoru pyrotechnici k 246 nálezům nevybuchlé munice," upozornil mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám