Hlavní obsah

Armáda má nevyužité miliardové nemovitosti, zbytečně za ně platí desítky milionů

• Aktualizováno

Za správu nemovitostí za 6,5 miliardy korun, pro něž nemá využití, zaplatila loni armáda 32 milionů korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Nemovitosti, například ubytovny, jsou prázdné již řadu let v souvislosti s profesionalizací armády. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška armáda využitelnost nemovitostí prověří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu

Článek

„S ohledem na to, že nemovitosti nejsou využívány, řada z nich postupně chátrá. Stavební zanedbanost objektů ministerstvo odhadlo na 13,4 miliardy korun,” uvedl v pondělí NKÚ.

Kontroloři zároveň připomněli, že pokud by se armáda řídila koncepcí stanovenou v tzv. Bílé knize z roku 2002, mohla peníze utržené za prodej nemovitostí vložit do správy a údržby těch, které si ponechá.

„Ministerstvo obrany mělo podle této koncepce také zefektivnit využívání svých ubytovacích zařízení, čímž by získalo další prostředky na obnovu svých nemovitostí. V roce 2014 resort navrhl ukončit provoz 37 ubytoven s nízkým využitím nebo ztrátovým provozem a 31 z toho následně prodat,” připomněl NKÚ a dodal, že armáda souhlasila s prodejem pouze sedmi ubytoven.

Nepotřebný majetek prodáme, tvrdí ministerstvo

Kontrola odhalila i to, že ubytovny, které spravuje Armádní Servisní, nebyly v letech 2015 až 2017 průměrně obsazeny ani z 50 procent.

„V současné době se zpracovává analýza potřeb nemovité infrastruktury s ohledem na výše uvedené změny. Majetek identifikovaný jako nevyužitelný bude do konce roku 2020 prohlášen za nepotřebný a bude se připravovat jeho převod či prodej. Současně se připravují projekty na revitalizaci perspektivních objektů," citovala Pejška ČTK.

Ubytoven, které nejsou plně využívány, se resort zcela zbavovat nechce. Zdůvodňuje to nárůstem počtu vojáků z povolání i příslušníků aktivních záloh, které by bylo možné povolat v případě krizového stavu.

Ministerstvo obrany a Armádní Servisní vlastní dohromady 32 tisíc nemovitostí v hodnotě dosahující 62 miliard korun. Resort má ve své správě rovněž vojenské areály o celkové rozloze 400 kilometrů čtverečních.

Reklama

Výběr článků

Načítám