Hlavní obsah

Armáda chce pořídit alespoň jeden bojový dron

Česká armáda si chce pořídit alespoň jeden velký bojový dron. Bezpilotní stroj o váze několika stovek kilogramů doplní již nyní užívané menší drony. Systém, který má být vedle kamer a senzorů schopný operovat i se zbraněmi, by měl být zaveden do výzbroje v období 2022 až 2024. Ve čtvrtek o tom při slavnostním nástupu u příležitosti vzniku 533. praporu bezpilotních systémů informoval náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Foto: Boeing

Doposud armáda používá například bezpilotní ScanEagle.

Článek

„V roce 2022 začne akvizice operačního bezpilotního prostředku, který kromě senzorického vybavení bude mít i vybavení zbraňovým systémem,“ uvedl Opata. Kolik přesně armáda plánuje takových dronů nakoupit, Opata neřekl. „To zatím není předmětem veřejné diskuse. My ten projekt nyní připravujeme,“ podotkl pouze.

Dron bude spadat do kategorie víceúčelových bezpilotních prostředků o váze do 1200 kilogramů. Vybaven bude také systémy pro elektronický boj.

Magdalena Dvořáková z Generálního štábu AČR novinářům řekla, že nový prapor zaměřený na bezpilotní systémy v Prostějově vznikl k 1. lednu na základech tamní roty, která se do konce roku 2019 této činnosti věnovala jako součást zdejšího 102. průzkumného praporu. Nový prapor bude mít až 300 příslušníků. „Počáteční operační schopnosti by měl prapor dosáhnout v říjnu 2020 a plných operačních schopností v lednu 2025,“ řekla.

Čeští zpravodajci hodlají vyslat do vesmíru vlastní družice

Domácí

Prostějovský prapor bezpilotních systémů postupně zahrne různé velikosti dronů včetně dronů bojových, s jejichž pořízením počítá koncepce výstavby armády. Nový prapor schopnosti armády v této oblasti soustředí do jedné jednotky a bude mít na starosti i analýzu získaných dat.

Armáda má nyní ve výzbroji několik menších dronů, například Raven RQ-11B, který váží necelé dva kilogramy. K dispozici má i americké ScanEagle, jejich váha je do 22 kilogramů. Čeští vojáci stroje ScanEagle používají hlavně v Afghánistánu k průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám