Hlavní obsah

Armáda chce 30 nových obrněnců odolných proti minám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda chce vojákům pořídit tři desítky nových obrněnců se zvýšenou ochranou proti minám. Zatím není jasné, kolik by měly stroje stát, bude záležet na rozpočtových možnostech resortu. Výběrové řízení bude vypsáno v letech 2014 a 2017, uvedla ve čtvrtek mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Právo

Obrněný vůz MRAP, který odolá minám.

Článek

Obrněné vozy známé pod zkratkou MRAP jsou určeny pro nasazení v místech, kde hrozí zvýšený výskyt nástražných výbušných zařízení.

"Důvodem plánovaného pořízení vozidel je zabezpečení systému velení a spojení u praporů nasaditelných sil. Bez toho nemůže žádná jednotka plnohodnotně existovat a tato vozidla nám chybí," uvedla Růžičková.

Dvě desítky obrněnců plánuje pořídit pro spojaře a deset ve velitelské úpravě. Podle mluvčí by vozidla měla být určena pro tříčlennou posádku a měla by vážit maximálně 19 tun. Požadavkem armády je, aby stroje byly vysoce obratné, pohyblivé a měly dostatečnou ochranu proti minám.

Ministerstvo: Na modernizaci máme málo peněz 

Patrně nejznámějšími obrněnci ve výzbroji armády jsou transportéry Pandur. Nákup 107 vozidel za 14,4 miliardy korun schválil v roce 2009 kabinet tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Vojáci mají k dispozici také například vozidla Iveco a Dingo.

Podle ministra obrany Vlastimila Picka je 42miliardový rozpočet ministerstva tak nízký, že nestačí na obměnu a modernizaci zastaralé techniky. Ozbrojené síly podle něj nutně potřebují obnovit zastaralá bojová vozidla pěchoty, známá jako BVP. Modernizaci si vyžádá i vybavení dělostřelectva nebo radarová technika. Podle ministra má armáda naplánované nové projekty pro roky 2014 až 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám