Hlavní obsah

Arktický vzduch přinese další sníh

Milovníci horských zimních sportů se v nadcházejících dnech nemusejí obávat, že by sněhu ubylo. Naopak, sněžit má i v nížinách, trvalejší pokrývku však zastaví teploty kolem nuly. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

ŽIVĚ: Sněhové zpravodajství 7.1.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nejchladnějším dnem má být čtvrtek. Takzvaný ledový den, kdy teploty nepřesáhnou bod mrazu, přinese oblačnou až polojasnou oblohu s maximy -4 až 0 stupňů Celsia. Sněžit bude zpočátku na horách, později během dne i v nižších polohách na většině území. Vyloučeny nejsou komplikace v dopravě, s nimiž se potýkali zejména řidiči i ve středu. [celá zpráva]

Arktické severní proudění poznamená počasí i v pátek, kdy se ráno budou teploty pohybovat mezi -8 až -4 stupni Celsia, odpoledne pak těsně kolem nuly. Na většině území má s postupem frontálního systému sněžit.

Sněžení přetrvá až do soboty, kdy je v nižších polohách vystřídají dešťové přeháňky. Sněžit by pak mělo pouze v horských oblastech nad 600 m n. m. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až 2 stupni s rizikem vzniku náledí, odpoledne pak mezi 1-5 stupni.

Také v neděli zůstane obloha zatažená, sníh se objeví také v oblastech nad 400 m n. m., a to zejména na Moravě a ve Slezsku, v Čechách to bude až od 600 metrů nad mořem. Ranní maxima se budou pohybovat v intervalu -2 až 2 stupňů Celsia, odpolední mezi 0-4 v Čechách a -2 až 2 na Moravě a ve Slezsku.

Na celém území hrozí o víkendu tvorba zmrazků a náledí, na horách se mohou objevit i závěje. Podobný charakter počasí očekávají meteorologové i příští týden, obloha zůstane zatažená se sněhovými a smíšenými přeháňkami a průměrnými teplotami kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám