Hlavní obsah

Arktické mrazy sevřely Česko, mrznout bude i nadále

• Aktualizováno
Novinky, toh

Česko podle očekávání sevřely arktické mrazy. V sobotu v časných ranních hodinách klesaly teploty na mnoha místech republiky pod dvacet stupňů pod nulou. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

Vůbec nejmrazivěji bylo v Jevíčku na Svitavsku, kde meteorologové naměřili téměř minus 24 stupňů. Více jak minus dvacet stupňů ukazovaly ráno také teploměry v Kobylí na Břeclavsku, Šumperku či ve Světlé Hoře na Bruntálsku.

Obdobné mrazy by měly vydržet ještě několik dní. "V důsledku proudění velmi chladného vzduchu od východu, ze Sibiře nás čekají velmi chladná rána i studené dny,“ upřesnila v pátek pro Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle ní se budou teploty držet pod dlouhodobým průměrem.

Co se týče předpovědi počasí pro následující dny, tak v neděli by mělo být po ránu od minus 12 do minus osmi stupňů, přičemž zejména na horách by teploty opět mohly klesnout ke dvaceti stupňům.

V novém týdnu se mrazivé počasí udrží. Dny by měly být mlhavé až polojasné, ranní teploty by opět měly klesat k minus 15 stupňům.

Proč v tuzemsku udeřily takové mrazy?
Do České republiky začal proudit studený vzduch ze severských zemí. Pokud právě v zimě proudí do Česka vzduch z kontinentu, přináší s sebou arktické mrazy. V létě je tomu však naopak - větry z kontinentu přináší oteplení.
Již v posledních týdnech zasáhly Česko střídavě mrazy a oblevy. Co se týče oteplení v zimních měsících, má ho na svědomí vzduch proudící od moře, v létě pak způsobuje ochlazení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám