Hlavní obsah

Arenberger: Na PSA zapomeňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se nehodlá vracet k tabulkám protiepidemického systému PES, který připravil jeho předchůdce Jan Blatný (též za ANO). Resort se při rozvolňování hodlá vydat jinou cestou.

Arenberger: Na PSA zapomeňteVideo: ČTK

 
Článek

„My jsme se rozhodli, že půjdeme trochu jiným směrem. Na psa zapomeňte, pokud to není váš pes v boudě na dvorku,” prohlásil nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Ministerstvo podle něj připraví jiný systém.

V médiích se přitom před několika dny objevily obrysy aktualizovaného systému, jehož představení avizovala i hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Nový PES: Do restaurací a hotelů jen s negativním testem

Domácí

„My v podstatě budeme vycházet z toho, co v tom psovi je. Tedy z těch jednotlivých skupin, ale i ty mohou doznat nějakých změn podle toho, jakou jsme měli třeba zpětnou vazbu už v té první verzi. Zároveň to chceme ještě doladit se zájmovými skupinami,” osvětlil ministr s tím, že nějakou verzi nového systému by mohl resort představit třeba za 14 dní.

Záznam: Briefing ministra zdravotnictví Petra Arenbergera k aktuální epidemické situaciVideo: ČTK

„Využijeme to. Materiál obsahuje jednotlivé kroky, my to akorát možná trochu přeskupíme nebo doladíme,” reagoval Arenberger na dotaz, proč není možné pokračovat v systému PES tak, jak jej připravilo předchozí vedení.

„V podstatě, kdo chce, tak tomu dále může říkat pes, ale já bych se od toho výrazu už možná trochu odsunul s tím, že se bude z logiky věci jednat o jiný systém,” dovysvětlil s tím, že minimálně vizuální podoba bude jiná.

Systémem PES už se vláda neřídila

Protiepidemický systém PES představil po svém nástupu loni v listopadu již bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jeho podstatou bylo pět stupňů pohotovosti, na které byla navázána opatření pro jednotlivé oblasti společenského života.

Resort ani vláda se ale v posledních měsících tabulkami vůbec neřídily. Kabinet to zdůvodnil šířením nakažlivějších mutací koronaviru, čímž rozvolňovací tabulky systému PES ztratily svůj smysl. Úpravu, která již bude reagovat na mutace, měla ještě před Velikoncemi představit Svrčinová. S nástupem nového ministra se tak už ale nestane.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový PES před Velikonocemi nebude

Novou úpravu protiepidemického systému PES, podle něhož se má řídit rozvolňování a zpřísňování opatření v jednotlivých oblastech, ministerstvo zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám