Hlavní obsah

Archeologové opět hledají u Budínky hroby Němců

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobronín

V kauze Budínka se opět kope. V pondělí se do Dobronína na Jihlavsku vrátili archeologové, aby pokračovali v pátrání po ostatcích obětí z události, která se měla stát v květnu 1945.

Foto: Jana Pechová, Právo

Archeologové na archivním snímku ze srpna loňského roku hledají hroby Němců u Budínky.

Článek

Podle vyšetřovatele Michala Lašky se budou prozkoumávat dvě místa v sousedství Zlatého potoka a viaduktu, kudy vede historická cesta pro pěší. Podle podkladů tu měli cestou na Budínku přijít o život první dva lidé.

„Místo se vytipovalo podle výsledků povrchového měření, ale též na základě shromážděných písemných materiálů. Povrchové měření totiž v důsledku přítomnosti železnice a viaduktu nepřineslo tak průkazné výsledky,“ uvedl vyšetřovatel.

S celkovou plochou o rozloze zhruba 40 metrů čtverečných by zúčastnění byli rádi hotovi do tří dnů – půjde se přitom do zhruba dvoumetrové hloubky. Mělo by to stačit: práci sice ztěžuje podmáčený terén, podle zjištění však v těchto místech od války žádné stavební práce neprobíhaly.

„Pokud se ostatky najdou, čeká je stejný proces jako předchozí nález na Budínce. Tedy, antropologický ústav Brno a poté kriminalistický ústav Praha,“ uvedl Michal Laška. Se závěrem vyšetřování by chtěl být hotov do konce srpna letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám