Hlavní obsah

Aprílové počasí o víkendu naruší prudké oteplení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměnlivé a větrné počasí nakrátko v neděli přeruší teplé jihozápadní proudění, díky němuž se dočkáme odpoledních teplot atakujících hranici 20 stupňů Celsia. Do té doby a následně i v dalších dnech budou přes naše území přecházet jednotlivé frontální systémy, které doplní četné srážky, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 14.3. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude zpočátku dne převládat proměnlivá oblačnost. Postupně se však zatáhne a přidají se přeháňky či déšť. V horských oblastech se bude jednat o sněžení a meteorologové předpokládají, že na horách může připadnout až 30 centimetrů těžkého mokrého sněhu. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 6 a 10 stupni.

V pátek přejde přes naše území teplá fronta. Než se tak stane, bude převážně zataženo s občasnými přeháňkami. Ranní minima klesnou na 5 až 1 stupeň, odpoledne se teploty dostanou na 6 až 10 stupňů a přidá se déšť. Stejně jako v předchozích dnech bude foukat čerstvý vítr.

V sobotu bude na východě republiky doznívat počasí s velkou oblačností. V Čechách bude od jihozápadu ubývat oblačnosti. Ráno teploty klesnou na 6 až 2 stupně, přes den vystoupají na 9 až 13.

V neděli počasí u nás ovlivní oblast vysokého tlaku vzduchu. „Převládat bude jasno či polojasno s ranními minimy mezi 6 a 2 stupni. Odpoledne budou teploty stoupat na 16 až 20 stupňů a není vyloučeno, že budou padat teplotní rekordy,“ popsala Honsová s tím, že klementinský rekord z roku 2004 má hodnotu 20,1 stupně.

Foto: Max Rossi, Reuters

Ilustrační foto

Další studená fronta se o slovo přihlásí v neděli večer. V pondělí již bude znovu převládat oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami, které budou v polohách od 600 metrů nad mořem sněhové. Ráno teploty klesnou na 5 až 1, odpolední se dostanou na 5 až 9.

V úterý a ve středu budou ráno teploty klesat i pod bod mrazu, přes den se budou pohybovat pouze mezi 4 až 8 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám