Hlavní obsah

Apple Store v Praze je stále ve hře, slibuje Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už je to téměř rok, co premiér Andrej Babiš (ANO) přišel s nápadem, že by se v Praze mohl otevřít Apple Store. Debata o tom sice utichla, premiér ale tvrdí, že otevření Apple Storu v hlavním městě je stále ve hře.

Foto: Novinky

Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Novinky z února 2019 ukazuje logo, které si nechal vyrobit.

Článek

Na dotaz Novinek, jak to vypadá se slibovaným Apple Storem, premiér odpověděl: „Společnost Apple nás informovala, že konkrétní záměr expanze v Evropě bude rozhodovat v horizontu roku až dvou. Tento projekt je stále ve hře.“

Babiš dodal, že se připravují jednání s prezentací české nabídky pro Apple s cílem přilákat Apple Store do Prahy. „Ministr Havlíček je v kontaktu s evropským vedením Apple,“ dodal Babiš.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) Novinkám potvrdil, že s Applem jedná. Nic konkrétního ale neřekl.

„V tuto chvíli připravuji detailní prezentaci naší nabídky pro evropskou centrálu Apple s cílem ukázat, že Apple Store v Praze dává smysl a že jsme připraveni v projektu pomoci. Nejedná se ale o malou investici, navíc to musí být spojeno s optimální lokalitou,“ napsal Havlíček v SMS zprávě.

Podle něj se debata zatím nevede o vhodných prostorách, ale o argumentech, které jsou založeny na ekonomických a technologických faktorech nebo na číslech z turistického ruchu v Praze. „Ale nabízíme, že bychom prostory dokázali najít,” dodal ministr.

Raději Varšava?

Babiš původně hovořil o tom, že by se pro Apple Store hodila budova na Staroměstském náměstí, ve které nyní sídlí ministerstvo pro místní rozvoj. Právě toto ministerstvo by mělo být jedním z těch, které by se přestěhovalo do Babišovy vysněné vládní čtvrti, jejíž realizace je ale zatím v nedohlednu.

Někteří odborníci jsou ale k otevření Apple Storu v Praze skeptičtí. „Podle našich informací se nezdá, že by chtěl Apple v dohledné době v Praze otevřít svůj store. Když už by se k tomu v tomto regionu rozhodli, pak to spíš čekáme ve Varšavě, která je větší a má strategičtější polohu k už existujícím Apple Storům v Evropě,“ řekl Forbesu letos v srpnu Roman Nováček, spolumajitel společnosti Epico, která vyrábí a dodává Apple příslušenství pro obchody Apple Premium Resellers (iStyle, iWant apod.).

Babiš přišel s nápadem, že by americká společnost Apple mohla otevřít první prodejnu Apple Store ve střední a východní Evropě v Praze, letos v lednu po schůzce s šéfem firmy Timem Cookem ve švýcarském Davosu, kde probíhalo Světové ekonomické fórum.

„Apple Store je prestižní záležitost, je jenom v 10 zemích Evropy. Pro fanoušky Applu a pro mladou generaci je to zážitek,” řekl premiér v lednu v rozhovoru Novinkám. Zároveň vyloučil, že by šlo o nějakou snahu přilákat k hnutí ANO mladé voliče.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o Apple store v PrazeVideo: Novinky

Premiér bývá v poslední době stále častěji terčem kritiky za slibování věcí, které se nakonec nerealizují. Několikrát například mluvil o tom, že by v Česku měla vzniknout sportovní hala pro Martinu Sáblíkovou, z toho ale sešlo.

Babiš také třeba sliboval, že letos v říjnu budou Češi létat přímými lety z Prahy do thajského Bangkoku. Žádné přímé spoje ale zatím zavedeny nebyly. Premiér řekl, že za tím stojí opožděná dodávka motorů pro letadla společnosti Air Asia. Přímé lety mezi Českem a Thajskem podle něj začnou létat v první polovině roku 2020.

Babiš slíbil přímé lety z Prahy do Thajska. Žádné nejsou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám