Hlavní obsah

Aplikace Záchranka: jedno zmáčknutí a pomoc je na cestě

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Éra chytrých telefonů a aplikací už začala zachraňovat životy. A to doslova. Muž (48) s posledním výdechem zmáčkl tlačítko, a záchranáři ho tak bez problému a ještě včas dokázali najít v lesíku v Praze Kolodějích. Aplikaci Záchranka si stáhlo už 100 tisíc lidí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka mobilní aplikace Záchranka

Článek

Při záchraně lidského života hraje zásadní roli čas. Pokud ale nedostanou záchranáři přesnou adresu, mohou se hledáním zdržet i desítky minut, což si může vybrat vysokou cenu – celoživotní následky i smrt.

Nejobtížněji se hledá v přírodě nebo v nepřehledném terénu. Právě v takových situacích nejvíce pomáhá aplikace Záchranka.

Desítky případů v celé ČR

„Volání pouhým zmáčknutím kolečka se stalo běžnou součástí našeho záchranného systému. Používají ho více asi mladší majitelé chytrých telefonů, kteří jsou často svědky události, při které někdo zkolabuje.

Tak například mladí lidé přivolali pomoc podchlazenému seniorovi s úrazem hlavy, který už si o pomoc sám nedokázal říct, nebo při dopravní nehodě na Jižní Spojce. Díky přesnému lokalizování věděli záchranáři konkrétně, kam jet,“ popsala redakci některé případy mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Stažení je zdarma

V dalším případě lze dokonce mluvit o tom, že aplikace zachránila život. Bez přesné lokalizace a snadného přivolání pomoci by zřejmě muž středního věku nepřežil.

„Šlo o pacienta, který se šel 1. června zřejmě projít do lesíku v Kolodějích. Najednou se u něj objevily neurologické potíže, začal kolabovat, ale ještě těsně před ztrátou vědomí zmáčkl to kolečko aplikace na displeji telefonu. Záchranáři okamžitě vyrazili, bez problémů muže našli a po akutním ošetření a první pomoci ho převezli do vinohradské nemocnice,“ doplnila mluvčí s tím, že se pravděpodobně jednalo o cévní mozkovou příhodu, tedy mrtvici.

Mobilní aplikaci do chytrých telefonů začaly před čtvrt rokem používat záchranné služby po celé republice. Během svého fungování pomohla v desítkách případů, v tuto chvíli už pravděpodobně ve více než stovce.

Ve středních a jižních Čechách, kde to zatím funguje jen jako způsob volání, ještě na ostrý provoz čekají. Ale do prázdnin pokryje aplikace celé území Česka.

Její použití je prosté. Stačí si aplikaci pod názvem Záchranka stáhnout, a to zdarma. Zaregistrovat se. A pak už jen v případě nouze zmáčknout terč uprostřed telefonu.

Do aplikace je také možné zanést už dopředu informace, které by mohly záchranářům pomoci. Tedy jestli je majitel telefonu diabetik, trpí astmatem, alergií na penicilin a tak dále.

Verze i pro nevidomé, pro neslyšící se chystá

Aplikace používá souřadnice GPS, a tak dovede záchranáře k místu, kde zraněný leží, mnohem přesněji než vysílače mobilních operátorů, kteří mají rozptyl až pět kilometrů, GPS prozradí místo s přesností na desítky metrů.

Vývojáři aplikace už připravili i verzi pro nevidomé a v tuto chvíli pracují na variantě pro neslyšící. V současné aplikaci uživatelé najdou i interaktivní návod na první pomoc, kontakty na nejbližší pohotovosti i lékárny a další tísňová čísla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám