Hlavní obsah

Antimonopolní úřad prověří tendr na transportéry

– PRAHA

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se brzy zaměří na státní zakázku na koupi transportérů pro českou armádu. Antimonopolní úřad tak reaguje na podnět finského koncernu Patria, jenž prohrál v souboji s rakouským Steyrem.

Článek

Úřad navíc dostal podnět od společnosti Iveco Fiat, uvedla náměstkyně předsedy úřadu Jindřiška Koblihová. Ministerstvo obrany má ÚOHS do 27. března doručit veškeré dokumenty týkající se výběrového řízení. "Ministerstvo na to má týden od doručení naší žádosti, v takto náročných případech ale většinou na této lhůtě netrváme," řekla náměstkyně.

"Rozhodnutí o správním řízení jsme dosud neobdrželi, proto se k němu nebudeme vyjadřovat," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Výběrového řízení se minulý rok v užším kole účastnilo sedm firem, do posledního výběrového kola se dostaly společnosti Steyr a Patria. Nabídka italské firmy Iveco Fiat se do druhého kola nedostala. Finská zbrojovka Patria se proti výsledku soutěže odvolala. Tendr mohl podle ní provázet střet zájmů, a za nereálné považuje i offsety, tedy zpětné investice do české ekonomiky, které Steyr nabídl.

Pořízení 199 transportérů, které mají nahradit zastaralé obrněná vozidla OT-64, a možné dodání 35 dalších schválil kabinet. Nákup by měl stát 23,6 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám