Hlavní obsah

Antimonopolní úřad prověří distributory, kteří odstřihli nemocnice od léků

PRAHA

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) hodlá v tomto týdnu zahájit správní řízení s distributory léků, kteří odstřihli tři nejzadluženější nemocnice v polovině února od dodávek léků. Firmy jsou sdružené v Asociaci velkodistributorů léků (AVEL). O kroku antimonopolního úřadu informoval v pondělí jeho předseda Martin Pecina.

Článek

"Máme podezření, že se čtyři distributoři dohodli a jednali ve shodě. Z mediálního vystoupení těchto společností bylo patrné, že postupovaly stejným způsobem ve stejný čas vůči stejným odběratelům. Toto jednání nám budou muset vysvětlit," prohlásil Pecina. "Nezpochybňujeme jejich právo zastavit dodávky ve chvíli, kdy nedostávají zaplaceno, ale k tomuto kroku musí přistoupit individuálně a ne ve shodě."

"Posuzovat se bude podle mezinárodního práva a ne podle našeho, protože obrat firem je tak velký, že podle našich zákonů se postupovat nemůže," dodal Pecina.

Čtyři firmy čelí podezření ze zakázané dohody, protože postupovaly ve stejný čas, stejným způsobem vůči stejným odběratelům, že čehož ÚOHS vyvozuje, že došlo k porušení hospodářské soutěže.

I když by antimonopolní úřad zjistil, že distributorské firmy pochybily, tak jim nehrozí nejvyšší sankce (až 10 procent z obratu), protože nejde o tak závažné porušení soutěže, jako je třeba skrytá dohoda.

Státní úředníci ÚOHS tak ještě tento týden firmy kontaktují a  budou zjišťovat, zda neporušily zákon.

Od dohody odstoupil i Pharmos

Součástí AVEL je i distributorská firma Pharmos, která po dohodě s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (za ČSSD) léky do zadlužených nemocnic dodávala, od března však od distribuce chce odstoupit, prý má podezření z korupce na ministerstvu zdravotnictví.

Reklama

Související články

Tři fakultní nemocnice opět dostávají léky

Pražské nemocnice na Bulovce a Thomayerova a brněnská nemocnice U svaté Anny od pondělí opět dostávají léky. Léčiva do těchto nemocnic, kterým distributoři...

Výběr článků

Načítám