Hlavní obsah

Antimonopolní úřad posvětil projekt sociální karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad se začal výběrovým řízením zabývat po podnětech uchazečů soutěže, v září tendr pozastavil a smlouvu s vítězem zakázal uzavřít do doby, než rozhodne. Ze tří přihlášených vybralo ministerstvo Českou spořitelnu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Úřad se začal výběrovým řízením zabývat po podnětech uchazečů soutěže, v září tendr pozastavil a smlouvu s vítězem zakázal uzavřít do doby, než rozhodne. Ze tří přihlášených vybralo ministerstvo Českou spořitelnu.

Dávky a příspěvky bude podle plánu ministerstva možné čerpat prostřednictvím sociální karty. Bude to ale v zásadě dobrovolné.

Povinná jen pro toho, kdo zneužil dávky

Dávky přes kartu budou muset vybírat jen osoby, u nichž bude prokazatelné, že dávky zneužily, například tím, že si za ně koupily alkohol nebo je nasypaly do výherních automatů. Původně na ni měly být vypláceny i důchody, těch se to ale zatím netýká.

Kartou bude možné také platit v obchodech, dále s ní půjde vybírat dávky z bankomatu a půjde ji využívat i k osobní identifikaci. Karta bude rovněž sloužit jako průkaz osoby se zdravotním postižením. S její pomocí budou moci zdravotně handicapovaní čerpat stejné výhody, jaké mohou čerpat dnes při předložení průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P v současné papírové podobě.

V rámci standardní služby bude jeden výběr z bankomatu zdarma a jeden převod zdarma ke každé dávce. Další transakce budou zpoplatněny, výše poplatků dosud nebyla určena. Nákup kartou u obchodníka a možnost podívat se na zůstatek na účtu bude také zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám