Hlavní obsah

Anonym nahlásil, že v místě blokády na Šumavě je bomba

Právo, Novinky, Petr Pokorný
Aktualizováno

Anonym v pátek odpoledne nahlásil, že v šumavské lokalitě Na Ztraceném, kde se kácí stromy kvůli kůrovcové kalamitě, je bomba. Policie doporučila všem účastníků, aby místo opustili, což se také stalo. Řekla to mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Policie zváží, jak bude dál postupovat.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Starosta Modravy Antonín Schubert se starostkou Borových Lad Janou Hrazánkovou předali lesníkům přinesené pochutiny

Článek

Nový mluvčí blokády Vratislav Vozník označil záležitost za provokaci, která není směřována ani ze strany odpůrců, ani příznivců zásahu na Šumavě. Starosta Modravy Antonín Schubert (nez.) řekl: „Pro mě je to další nápad z hlavy, kterou na svém krku nosí spíše aktivista než člověk, který podporuje snahy o záchranu zelené Šumavy“.

Po patnácti dnech blokády kvůli kůrovcové těžbě došlo v pátek ke změně. Do akce se kromě zhruba šesti desítek ekologických aktivistů, stejného počtu těžařů a asi přibližně padesátky policistů zapojilo asi 200 obyvatel Modravy.

Ti se z obce vydali s napečenými koláči na místa těžby, aby je předali dřevorubcům jako poděkování za práci na záchraně zelené Šumavy. „Současně jsme tak chtěli vyjádřit jednoznačnou podporu krokům současného vedení správy národního parku,“ řekl Právu starosta Schubert.

Ekologové se náhle z místa vytratili. „Zatím jsme ani v jednom případě nemuseli proti aktivistům zasahovat,“ řekla mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Iniciátor a mluvčí blokády Mojmír Vlašín kolem poledne místo opustil. Právu přesto prozradil, že blokáda ještě neskončí. To následně potvrdil i mluvčí blokády Vozník.

„Někteří odjíždějí, další přijíždějí. Lze předpokládat, že počet odpůrců těžby se bude nadále pohybovat okolo 60 lidí,“ poznamenal Vozník s tím, že pátek ukončí bez razantních způsobů blokády, mezi něž v minulých dnech patřilo přivazování ke stromům, v případě dvou „specialistů“ pak obsazení koruny jednoho ze stromů.

Foto: Právo

Obyvatelé šumavských obcí vyjádřili podporu lesníkům a policii

Těch musí do konce příštího týdne správa parku pokácet asi čtyři tisíce. Termín je daný rojením kůrovce. Ředitel správy parku Jan Stráský v této souvislosti poznamenal, že použití harvestorů a další těžké techniky, která může urychlit těžbu je zatím jen v oblasti úvah.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obyvatelé šumavských obcí vyjádřili podporu lesníkům a policii

Policejní inspekce je v terénu

Na práci policie v těžebních oblastech stále dohlíží Inspekce Policie ČR. Její mluvčí Radka Sándorová Právu řekla, že inspektoři lokalitu monitorují. To, zda řeší jeden podnět ze strany ekologů, kvůli údajnému napadení ekoložky policistou, nepotvrdila.

Podle zatím nepotvrzených informací podali aktivisté čtyři trestní oznámení týkající se podření ze spáchání různých trestních činů. Od nelegální těžby až po neadekvátní zásah policie.

Mluvčí Klatovské policie Dana Ladmanová konstatovala, že od pondělí bylo kvůli podezření ze spáchání přestupku proti lesnímu zákonu předvedeno na služebny celkem 72 lidí. 18 z toho opakovaně čtyři dokonce třikrát. Za přestupek přitom hrozí aktivistům pokuta až pět tisíc korun, v případě opakování až 30 tisíc korun. Případy se bude z podnětu policie zabývat ve správním řízení Městský úřad západočeské Sušici.

„Myslím si, že jim pokuty nehrozí. Ještě před tím bude prokázáno, že se park dopouští protiprávního kácení,“ reagoval na dotaz k této problematice Vlašín.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Aktivisté protestovali i v koruně stromu

Sponzorské bydlení

Iniciátor a kromě šéfů Duhy a zpočátku i Strany zelených přiznal informace Práva, podle nichž sám platil ubytování asi 17 aktivistů v chatě Kapka v nedaleké Filipově Huti.

„Ubytování platil sponzor,“ řekl. Na dotaz, kdo jím je připustil: „Já“. Kolik za „své lidi zaplatil“ ale prozradit nechtěl. V ceníku chaty, která patří dětské organizaci Liga lesní moudrosti, si podle ceníku na internetu účtuje 130 korun za osobu a noc. Za pronájem celé chaty pak 2000 korun denně.

Další aktivisté byli údajně ubytováni jinde za vlastní náklady. „V několika penziónech na Modravě nás odmítli,“ dodal Vlašín. Správce chaty Kapka Martin Eisenhammer sdělil, že k aktivistům přistupoval jako k jakýmkoli jiným hostům. „Nevím, která ze stran má pravdu. Jsem nestranný. Chovali se slušně a nebyl s nimi jediný problém. Někteří už začali odjíždět. Chata byla zamluvena na týden,“ uvedl správce. Platbu za ubytování zatím ještě neobdržel, ale vzhledem k chování svých hostů se neobává, že by zaplaceno nedostal.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v pátek zdůraznil, žer Šumavu nelze ponechat na pospas kůrovci, jako to dle něj činili jeho zelení předchůdci. Důsledkem by bylo podle něj zničení rozsáhlých ploch lesů, tedy poškození nejen soukromého, obecního a státního majetku, ale hlavně přírody. Proti kůrovci je podle něj nutné rozumně bojovat. Dodal, že je pro něj těžko pochopitelné, že Hnutí Duha, spolufinancované z peněz daňových poplatníků, nadále nerespektuje rozhodnutí soudu, jenž mu uložil, aby další akce na Šumavě neorganizovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám