Hlavní obsah

ANO před volbami potvrdilo vedení v dalším průzkumu

Novinky, Václav Lang
Praha

Hnutí ANO stále vede v průzkumu před volbami do Evropského parlamentu. Vyplynulo to z šetření agentur Median a STEM/MARK, který si nechala vypracovat Česká televize. Volby se budou konat 23. a 24. května.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš (vlevo) a stranický lídr do eurovoleb Pavel Telička

Článek

Volební potenciál ANO činí 37 procent, ČSSD 30,5 procent, TOP 09 22,5 procent. Na čtvrtém místě by se umístila KSČM s 19 procenty, za ní s odstupem tří procentních bodů ODS. Úsvit by získal 14 procent hlasů, lidovci 12,5, zelení 9 procent, piráti 6,5 procent a svobodní o jeden procentní bod méně.

Šetření probíhalo poslední týden v dubnu, měřilo tzv. volební potenciál, který zahrnuje i hlasy voličů, kteří se rozhodují mezi více stranami, a jsou tedy potenciálními voliči více stran. Hodnoty je proto nutné chápat odděleně, nedávají dohromady 100 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ANO tak obhájilo svou vedoucí pozici z dubnového průzkumu CVVM, který mu přisoudil 25 procent hlasů. S odstupem pěti procentních bodů se na třetí příčce umístila ČSSD, třetí místo obsadila TOP 09 s 10 procenty hlasů. [celá zpráva]

Kandidáti řešili členství

Česká televize zveřejnila výsledky výzkumu v rámci debaty některých lídrů kandidátek pro volby do Evropského parlamentu. Ti se přeli například o tom, co České republice přinesla Evropská unie.

Lídryně hnutí Úsvit Klára Samková se vymezila proti byrokracii, ale uvedla, že z členství plynou převážně výhody. „Regulace, která je na všech úrovních, se dostává do tak spletitého vzájemného vztahu, že celý systém je velmi křehký a stává se čím dál tím křehčí,“ zkritizovala.

Jan Zahradil z ODS ocenil, že si v mnoha měřítkách nevedeme ve srovnání s ostatními státy EU špatně, například v míře chudoby, ale vadí mu politický aparát Unie. Její politickou výstavbu považuje za „umělou a nepřirozenou“.

Jan Keller, který vede kandidátku ČSSD, uvedl, že Česká republika nevyužila za deset let svého členství v EU šance, které jí právě toto členství skýtalo. „Ne vinou Bruselu, ale vinou naší, překážky byly zabudovány na nejrůznějších ministerstvech,“ upozornil.

S tímto názorem se ztotožnil i lídr ANO Pavel Telička. „Je to trestuhodné, co se tady v posledních letech prošustrovalo,“ postěžoval si.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám