Hlavní obsah

ANO nabídne soc. dem. maximálně čtyři ministerstva, finance v žádném případě

– Praha

Místopředsedové hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec by byli ochotni pro sociální demokraty vyčlenit ve vládě vedení maximálně čtyř ministerstev. Jedním z nich by mohl být takzvaně silový resort. Oblasti financí se ale ANO vzdát nechce. Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš nechce zatím otázku komentovat.

Foto: Novinky

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš během tiskové konference

Článek

Zástupci vedení ANO to novinářům řekli před začátkem sobotního jednání poslaneckého klubu ANO na pražském Chodově.

Sociální demokracie by podle předsedy strany Jana Hamáčka považovala za důstojné obsazení pěti ministerských postů ve vládě. Strana by podle něj měla usilovat o ministerstva blízká svému programu, ale také o ta, kde má hnutí ANO střet zájmů.

Někteří členové vedení ANO se shodli, že sociální demokracii jsou ochotni nabídnout maximálně čtyři křesla. Faltýnek novinářům řekl, že za něj by ČSSD mohla mít ve vládě nejvíce čtyři ministerstva, z toho jeden resort silový. Vyloučil, že by ANO neobsadilo funkci ministra financí. Připustil, že Hamáček jako někdejší stínový ministr obrany rozumí armádě.

Podle Brabce se obě strany v názoru na jejich početní zastoupení ve vládě liší. Souhlasí s Faltýnkem, že by ČSSD měla dostat maximálně čtyři ministerská křesla. O počtu a rozložení resortů dnes jedná vedení hnutí ANO se svými poslanci. Brabec poznamenal, že vzhledem k volebnímu výsledku ČSSD by nárok na žádný z takzvaně silových resortů pro ně vzniknout neměl. Chápe ale, proč je vedení sociální demokracie před stranickým sjezdem a referendem požaduje.

Babiš nechtěl personální záležitosti vyjednávání o vládě komentovat. S Hamáčkem se podle něj shodli, že nebudou vyjednávat přes média. K počtu ministrů Babiš řekl, že je "potřeba vzít kalkulačku a spočítat poměry". Podle jeho propočtů nárok ČSSD na ministerské posty vychází na 3,5, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám