Hlavní obsah

ANO možná vezme TOP 09 do brněnské koalice

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přestože koaliční krize na brněnském magistrátu kvůli odbojnému radnímu Tomáši Kratochvílovi (ANO) se zdála být zažehnána, pod povrchem stále doutnají problémy. Zatímco lidovci oznámili, že přerušili jednání s ostatními stranami a soustředí se na zachování současné spolupráce s ANO, Žít Brno a Zelenými, primátor Petr Vokřál (ANO) pro Právo nevyloučil, že by koalice mohla dostát změn.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO)

Článek

Do hry by se tak mohla dostat například opoziční TOP 09. „Jednání pokračují. Chceme najít řešení pro stávající platformu koalice. Posílení její stability prostřednictvím TOP 09 je jednou z možností,“ řekl Vokřál.

Postoj ANO jako nejsilnější strany v brněnském zastupitelstvu nemile překvapil lidovce. „Na koaliční schůzce jsme se dohodli, že by byla cesta ven ze současné situace. Udělali bychom novou koaliční smlouvu, do které bychom vtělili i zkušenosti za poslední rok. Ze strany ANO jsme viděli snahu nám naslouchat. Teď je ale ticho po pěšině a dostali jsme informace, že koalice se už peče bez nás. Vrcholem by bylo, kdyby se tak stalo a nakonec by někdo řekl, že jsme za to stejně mohli my,“ neskrývala překvapení náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Krize v brněnské koalici vypukla poté, co se primátor Vokřál pokusil odvolat radního Kratochvíla. Snaha o jeho odvolání se ale nesetkala s pochopením u některých koaličních partnerů, kteří v tom viděli porušení koaliční smlouvy. Kratochvíl už byl z ANO vyloučen, postu radního se ale nevzdal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám