Hlavní obsah

ANO má pár dní čas na připomínky ke koaliční smlouvě

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO požádalo v pondělí koaliční radu o více času na sdělení připomínek ke koaliční smlouvě. Vyjádřit by se mělo do pátku, poté se koalice znovu sejde, aby se dokumentem zevrubně zabývala. Informovali o tom zástupci vládních stran po jednání koaliční rady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Hnutí ANO ještě dnes požádalo o možnost, aby do pátku mohlo zaslat připomínky k vyhodnocení koaliční smlouvy, které jsme připravili,“ informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který by rád, aby se plnění koaliční smlouvy důkladně vyhodnotilo.

Po pátku by měla být svolána další koaliční rada, na které by se strany měly znovu k plnění smlouvy vyjádřit. „Chtěl bych, aby skutečně bylo přehledné, co se už povedlo, na čem se pracuje, na čem se ještě dělat nezačalo, a uděláme si k tomu samostatnou koaliční diskusi,“ řekl Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nechtěl upřesnit, jaké připomínky by hnutí mohlo vznést. „Musí se k tomu potkat náš klub a ministři,“ řekl pouze.

Sporné náhradní výživné

Mohla by se vést debata například o zákonu o náhradním výživném, v rámci kterého by stát hradil samoživitelům a samoživitelkám výživné na dítě, pokud by druhý partner alimenty odmítal platit. Připomínky vůči tomu v pondělí vznesl předseda ANO Andrej Babiš. Šéfové ČSSD a ANO jsou ale proti.

„Platí, že pro sociální demokracii je to kardinální otázka. Pokládáme situaci samoživitelek, které zůstaly samy na to, aby se staraly o děti a živily je, za absolutně alarmující a tristní a nechceme se s tím smířit,“ komentoval to po jednání rady premiér.

Pracovní skupina na odměňování úředníků

Důležitým tématem bylo také odměňování úředníků v rámci služebního zákona. Koaliční rada se rozhodla vytvořit pracovní skupinu, která má řešit, jakým způsobem budou úředníci odměňováni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„Pracovní skupina bude fungovat v příštích dnech pod vedením ministryně Marksové, která by měla pro koaliční radu spíše v řádu dnů než týdnů připravit návrh řešení s tím, že potom následně by se spočítaly dopady na státní rozpočet,“ řekl premiér.

„Musíme připravit během několika málo měsíců všechny prováděcí předpisy, které se týkají zákona o státní službě, nejpozději by měly začít platit k 1. červenci letošního roku,“ informoval s tím, že nový způsob odměňování úředníků by měl začít platit od 1. ledna roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám