Hlavní obsah

ANO je po sporu o policii opět na koni

Právo, rsk

Dva průzkumy, dva rozporné výsledky. Zatímco CVVM v polovině června zjistilo, že babišovce by na první příčce vystřídali sociální demokraté, v neděli zveřejněné šetření TNS Aisa z konce minulého měsíce naopak ukázalo, že ANO výrazně posílilo a první příčku obhájilo. Oba průzkumy se přitom konaly v době vzájemných útoků kvůli policejní reformě.

Foto: ti, Právo

Volební model společnosti TNS Aisa pro Českou televizi

Článek

Na třetím místě by komunisty vystřídala ODS s 9,5 procenta hlasů, KSČM by proti květnu o čtyři procentní body oslabila na devět procent. TOP 09 by získala 8,5 procenta hlasů a lidovci sedm procent.

Pod pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny by zůstali piráti (čtyři procenta) a SPD Tomia Okamury (3,5 procenta).

Podle odhadů Práva by ANO mělo 74 poslanců, ČSSD 49 křesel, ODS 24 zákonodárců, komunisté 22 mandátů, topka 18 postů a lidovci 13 poslanců. Pohodlnou a navíc ústavní většinu 123 hlasů by tak mohlo mít ANO se sociálními demokraty. Nyní mají obě strany ve Sněmovně jen 98 poslanců.

Jiný průzkum věštil pád ANO

Šetření TNS Aisa, které probíhalo od 27. do 30. června, tak nepotvrdilo průzkum CVVM, který se konal od 3. do 20. června, když už koalicí otřásaly hádky o policii.

Podle CVVM by volby do Sněmovny vyhrála soc. dem. se ziskem 24,5 procenta. Babišovci proti květnu oslabili o 4,5 procentních bodů na 23,5 procenta. Komunisty by volilo šestnáct procent lidí a lidovce devět procent. ODS a TOP 09 by získaly po sedmi procentech. [celá zpráva]

Anketa

Komu byste ve volbách do Sněmovny nyní dali hlas?
ČSSD
5 %
ANO
46,1 %
KSČM
19 %
TOP 09
3,7 %
ODS
11,4 %
KDU-ČSL
3 %
jiné straně
11,8 %
Celkem hlasovalo 11532 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám