Hlavní obsah

I když dítě do školy či školky nepošlete, ošetřovné vám zůstane

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ošetřovné se snižovat nebude. Zůstane na 80 procentech až do konce června. Ve středu večer to schválili poslanci v rámci novely zákona o sociálním zabezpečení. Sjednotili tak i podmínky pro školy a školky a vyjasnili parametry. Nárok na ošetřovné bude mít každý rodič, který se rozhodne dítě do školy nebo školky neposlat.

Foto: Kristýna Léblová, Novinky

Výuka dětí doma.

Článek

Současná situace je taková, že rodiče, kteří dítě do školy pošlou, nárok na ošetřovné ztrácí. To zůstává. Nicméně dítě do školy může nastoupit dobrovolně.

Po schválení novely zákona je tak jasné, že rodičům zůstane nárok na ošetřovné i ve chvíli, kdy se rozhodnou dítě do školy či školky neposlat. Musí ale uvést důvod. Došlo právě i k rozšíření oněch důvodů.

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Domácí

Jsou jimi například přímo nákaza koronavirem, cukrovka, těžká obezita nebo chronické onemocnění plic. Do školy nesmí nastoupit ani tehdy, pokud žije v rodině s osobou starší 65 let nebo někým, kdo má zmíněná onemocnění.

Přidány byly i provozní důvody, tedy pokud škola nebude mít dostatek míst pro žáky. Nebo jiné vážné důvody, například pokud by byla výuka dítěte výrazně zkrácena oproti běžnému rozvrhu a rodiče by tak stejně nemohli jít do práce.  Podle stejného režimu by se po schválení změny měly řídit i školky.

Pravidla jsou k dispozici na stránkách ministerstva školství.

Zmíněné důvody uvede rodič na předepsaném tiskopisu vydaném Českou správou sociálního zabezpečení v rámci měsíčního výkazu k čerpání ošetřovného.

Bouřlivá debata

Po bouřlivé debatě během úterý a středy dopoledne, kdy se dokonce zvažovalo, že ošetřovné se od června sníží na 60 procent, nakonec hnutí ANO couvlo.

Kuriózní koalice: Snížení ošetřovného podpoří ANO, komunisté a ODS

Domácí

Aby to ale nevypadalo, že se jedná pouze o návrh ČSSD, tak návrh ve Sněmovně společně předložili poslanci ANO i ČSSD, konkrétně poslankyně ČSSD Kateřina Valachová a poslanec ANO Aleš Juchelka. Nakonec ho během večerního hlasování podpořilo 98 poslanců a nikdo nebyl proti.

Alternativní návrh na snížení ošetřovného na 60 procent, který původně plánovali podpořit komunisti a ODS, se nakonec na jednání pléna vůbec nedostal.

KSČM: Nebudeme se účastnit PR války

„Odmítáme se účastnit této PR koaliční války. Jsme připraveni podpořit kompromisní pozměňovací návrh ANO a ČSSD,” reagovala na koaliční spory poslankyně KSČM Hana Aulická.

Vláda zvažuje snížení ošetřovného, lidem se prý nechce do práce

Domácí

ODS na tiskové konferenci, uvedla, že nikdo takový návrh nakonec nepředložil, a dala tak od snížení na 60 procent ruce pryč.

Ošetřovné mohou rodiče čerpat na dítě cca od 3 do 13 let. To bylo původně ve výši 60 procent ze základu platu od 12. března do konce března. Od 1. dubna se pak částka navýšila až na 80 procent. O ošetřovné si za stejné období mohou žádat i OSVČ, které do konce března pobíraly 424 korun denně a od 1. dubna 500 korun denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám