Hlavní obsah

Anička (Barbora) mohla být obětí jako Ondřej a Jakub

Právo, Jan Chmelíček

Dvaatřicetiletá Barbora Škrlová, která je nyní údajně v Dánsku a na návrat domů nepomýšlí, může v kauze týrání Ondřeje a Jakuba figurovat nikoli jen jako pomatená žena, která si hrála na třináctiletou Aničku, ale také jako týraná osoba. To je zřejmě hlavní důvod, proč ji chce policie vyslechnout a proč je ochotna se za ní vypravit i do Kodaně.

Článek

To, že Škrlová v kauze figurovala loni v létě jako objekt osobitých výchovných metod Kláry Mauerové, vyšlo najevo při druhém výslechu obou chlapců. Podle informovaného zdroje právě to bylo důvodem nedávného rozšíření trestního stíhání Kláry i Kateřiny Mauerové o další blíže neurčený skutek. Nešlo při tom o omezování osobní svobody, ale o blíže nespecifikované jednání, jehož se zúčastnila Klára a oba chlapci.

"Ten způsob je velmi zajímavý, ale v tuto chvíli nemohu říci, jak k tomu docházelo," sdělil zdroj blízký vyšetřování.

Advokát Barbory Škrlové Zdeněk Hrouzek Právu potvrdil, že policie má zájem mladou ženu vyslechnout v Dánsku. Žádá však, aby garantoval, že Škrlová bude kriminalistům po jejich příjezdu k dispozici. "Já to garantovat nemohu. Jsem její právní zástupce, ale nemohu ručit za její jednání. Kromě toho s ní nejsem momentálně v kontaktu. Nejdřív musím prověřit, zda je ještě v Dánsku a zda trvá její dřívější zájem vypovídat," řekl Hrouzek.

Podle něj je Škrlová dosud v pozici svědka a nemá za povinnost sdělovat policii svoji adresu. Advokát Právu potvrdil, že by Škrlová nyní mohla v kauze figurovat i jako poškozená. Záleží to však jen na ní. "Pokud s určitým způsobem zacházení souhlasila, pokud jí to nevadilo, tak poškozená není a bude vystupovat jen jako svědek. Je to dospělá žena," řekl Zdeněk Hrouzek.

Vyšetřování případu týrání malého Ondřeje v domku v kuřimské Dušínově ulici trvá již čtvrt roku. Týrání odhalil sedmého května soused, když se náhodou napojil svým elektronickým zařízením na sledování kojenců na signál z podobného zařízení, jímž Klára Mauerová pozorovala svého svázaného nahého syna Ondřeje, zavřeného v komoře.

Ve čtvrtek pominou podle zákona koluzní důvody Klářiny vazby (tj. obava, že bude mařit vyšetřování skutků, ze kterých je viněna), v brněnské věznici však podle advokáta Daniela Ševčíka zůstane.

"Je tam ještě z dalších důvodů, takže z hlediska jejího postavení se ve čtvrtek nezmění fakticky nic. Snad by se mohl zlepšit režim její vazby, ale to je vše," řekl Právu Ševčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Falešná Anička čeká v Kodani na pas

Záhada třináctileté Aničky alias dvaatřicetileté Barbory Škrlové jen tak neskončí. I když se Barbora po měsíčním skrývání v pátek hodinu před polednem objevila...

Psycholog: "Anička" Škrlová hraje divadlo

Chování Barbory Škrlové alias Aničky nedokážou zcela osvětlit ani odborníci. Někteří tvrdí, že podětštění jen předstírá, jiní, že trpí psychologickou poruchou,...

Výběr článků

Načítám