Hlavní obsah

Ani kruté mrazy nedohnaly pražské bezdomovce do nocleháren. Bojí se vší a blech

Novinky, nšt
Praha

I když Česko svírá mrazivé počasí, noclehárny v Praze zatím nejsou zaplněny. Organizace Naděje každý večer vyráží do terénu, aby nabídla lidem bez přístřeší teplý nápoj, jídlo, možnost přenocování a případné ošetření. Bezdomovci jsou často ve velmi špatném zdravotním stavu, přesto možnost přespání v noclehárnách odmítají.

Bezdomovci v nočním centru Prahy Video: Novinky

 
Článek

„Bereme s sebou horký čaj, aby nám klienti neprochladli, a chleba s máslem, aby něco snědli. Někteří klienti mají psy a zatím nemáme noclehárny, kam bychom i je mohli uložit. Pokud s námi nechtějí jít, tak jim dáme aspoň rukavice. Někdy pomůžeme třiceti lidem venku, někdy zase deseti, je to různé, “ řekl Novinkám terénní pracovník Naděje Bohdan Dudys.

Foto: Novinky

Bezdomovci se častou přijdou do sociálních center najíst a vysprchovat. Volná lůžka v noclehárnách mnohdy odmítají

Díky centrálnímu dispečinku v Praze, přes který jednotlivé organizace hlásí počet volných lůžek, mohou pracovníci v terénu klienty autem převážet na dané noclehárny, které se nachází na Vackově, v Michli a na lodi Hermes. I přes dostatek volného místa však bezdomovci dávají přednost spaní venku.

Foto: Organizace Naděje

Lidé bez přístřeší, se kterými sociální pracovníci přijdou do kontaktu, jsou často ve velmi špatném zdravotním stavu.

„Ono je to s nimi někdy složité. Někteří mají vůči noclehárnám předsudky, že jim někdo řekl že tam jsou vši, blechy a podobně, a tak to ani nezkusí a nejdou tam. Radši přežijí celou zimu venku,“ pokračovala Gábina Sčotková, koordinátorka nočního terénního programu Naděje.

Lidé bez přístřeší jsou mnohdy ve velmi špatném, zdravotním a hygienickém stavu, a tak sociální pracovníci často na centrech poskytují klientům pomoc.

Foto: Novinky

Ve vestibulu stanice metra Hlavní nádraží v Praze.

„Nejčastěji řešíme bércové vředy. Základní ošetření u nás U Bulhara poskytneme okamžitě, ale pokud se jedná o něco závažného nebo máme pochybnosti o tom, že bychom ošetření nezvládli, tak voláme záchrannou službu,“ uvedla Sčotková.

Zimní humanitární pomoc bude v ulicích Prahy probíhat do 31. března. Do centra Prahy vycházejí vždy dva terénní týmy po dvou lidech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám