Hlavní obsah

Anarchisté se v Krupce pokusili napadnout radikály

Právo, Novinky, ČTK, ton, koc
Krupka
Aktualizováno

Do Krupky na Teplicku se v sobotu sjeli pravicoví extremisté i Romové, kteří jim chtějí zabránit v pochodu městem. Při jediném vážnějším incidentu hodil jeden z Romů po extremistech půllitr s pivem a druhý železnou tyč. Oba byli zadrženi. Po mítinku u obchodního centra se radikálové odebrali na nádraží. Cestou se je pokusili napadnout anarchisté, policie jim v tom však zabránila. K dalším incidentům nedošlo a akce skončila.

Článek

Extremisté se bezprostředně k Romům nedostali, přístupové cesty k sídlišti obsadili policisté a těžkooděnci. Oblast byla navíc ohrazena páskou a policisté byli připraveni pochod radikálů odklonit. Na extremisty čekali vedle Romů i anarchisté.Na akci dohlíželo zhruba 300 policistů.

Policie od sebe obě skupiny oddělovala, přesto jeden z Romů hodil na pravicové radikály skleněný půllitr, druhý železnou tyč. Za to byli předvedeni na místní oddělení policie, která je obvinila z útoku na veřejného činitele, respektive z pokusu o ublížení na zdraví. Policisté spolu s ministrem Kocábem situaci na místě uklidnili. 

Foto: ČTK

Ostupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb zdraví shromážděné Romy na sídlišti v Krupce na Teplicku.

Romové přivítali extremisty pokřikem: "My vás tu nechceme, fašisti", radikálové při svém pochodu skandovali hesla "nic než národ", či "Čechy Čechům". Extremisté následně uspořádali mítink u obchodního centra, na němž vystoupili s projevy. K žádným dalším střetů nedošlo.

Radikálové provázení policisty se pak vydali na nádraží. Cestou je chtěli z louky pod sídlištěm napadnout anarchisté, policie jim v tom ovšem zabránila. 

Policisté zabavili i mačetu

Policie na příjezdech do města od rána kontrolovala každé přijíždějící auto. Do městečka mířili příznivci extremistické Dělnické strany. Kolem půl jedné se objevili první extremisté. U místního nádraží čekali na posily.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policistka ukazuje zabavené zbraně.

Už kolem poledne zabavila policie, hlídkující na přístupových cestách, několik předmětů, které by se daly použít jako zbraně. "Přede mnou kontrolovali auto nějakých Romů, sebrali jim mačetu," řekl Právu jeden z projíždějících řidičů. Policie zabavila i další zbraně jako baseballové pálky, krumpáče, teleskopický obušek, či kladivo. Většina předmětů byla zabavena Romům, kteří přijeli podpořit místní obyvatele.

Radikálové jako důvod svého plánovaného pochodu uvedli stížnosti obyvatel na chování nepřizpůsobivých sousedů. Ve skutečnosti si však přijeli s tamními obyvateli "vyříkat" jejich reakce na minulou návštěvu extrémistů v lokalitě.

Reklama před volbami

Dělnická strana byla v Krupce před týdnem. Policisté museli v bezpečné vzdálenosti držet asi čtyři desítky členů takzvaných ochranných sborů Dělnické strany a části místních. Ke střetu nakonec nedošlo. Protože se však akce odehrávala před kamerami a fotoaparáty, přijeli si pravicoví extremisté pro další kousek slávy v sobotu znovu.

Foto: ČTK

Romové se shromáždili na ulici Karla Čapka v Krupce

"Bodejť by se nepředváděli, když se pak vidí v televizi. Takhle budou pochodovat každý víkend až do červnových voleb do europarlamentu a budou mít zadarmo reklamu," rozhořčily manévry jednu z obyvatelek sídliště v Krupce.

Nejúčinnější obranu proti nevítaným návštěvám zvolili už před časem obyvatelé Janova. Nechali extrémisty projít sídlištěm, aniž by na jejich pochod reagovali. Romové z Krupky zvolili opačný postoj: svolali do města lidi z celého severu Čech. Romský předák Radek Grunza z nedalekých Obrnic na Mostecku odhadl jejich počet až na pět set.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám