Hlavní obsah

Amnestii má prezident vyhlásit jen se souhlasem jiné instituce, míní lidé

Nadpoloviční většina lidí (53 procent) má za to, že prezident by měl mít možnost udělovat amnestie čí zmírňovat tresty odsouzeným pouze se souhlasem jiné politické instituce. Z šetření CVVM rovněž plyne, že meziročně výrazně klesl počet těch, kteří by tuto pravomoc nechali jen na zvážení hlavě státu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet lidí, kteří by amnestii či zmírnění trestů podmínili souhlasem jiné instituce, se meziročně zvýšil o 12 procentních bodů na zmiňovaných 53 procent. Jen na prezidentovi by to nechala necelá pětina populace, meziročně o 21 procentních bodů méně. Zcela proti této prezidentské pravomoci je pětina obyvatel ČR, proti loňsku se jejich množství zdvojnásobilo.

Podle autorů průzkumu výsledky reflektují debatu o správnosti amnestie, kterou na počátku roku vyhlásil prezident Václav Klaus.

Prezident má mít pravomoc udělit amnestii, milost či zmírnit trest... (v procentech)
leden 2012březen 2013
ano, ale jen se souhlasem jiné politické instituce4153
ano, samostatně4423
ne1020
zdroj: CVVM (dopočet do 100 procent tvoří odpovědi nevím)

Celkový rozsah ústavních pravomocí by měl být zachován podle 45 procent lidí, jejich počet meziročně klesl osm procentních bodů. Podíl těch, kteří se vyslovili pro rozšíření prezidentských pravomocí, narostl o 12 procentních bodů a dosáhl zhruba třetiny populace.

Prezident má mít pravomoc zastavit soudní řízení proti obviněným... (v procentech)
leden 2012březen 2013
ano, ale jen se souhlasem jiné politické instituce3939
ano, samostatně2516
ne2941
zdroj: CVVM (dopočet do 100 procent tvoří odpovědi nevím)

"Tento výrazný meziroční posun hodnot ve prospěch rozšiřování prezidentských pravomocí lze vysvětlovat poukazem na nedávné volby, z nichž poprvé vzešla hlava státu s mandátem získaným přímo od občanů," uvedlo CVVM. Stejně jako loni se asi šestina lidí domnívá, že pravomoci prezidenta mají být naopak zúženy.

Přímou volbu podporují tři čtvrtiny Čechů

Ve veřejnosti zároveň dlouhodobě jednoznačně převládá názor, že by prezidenta měli volit všichni voliči. Pro přímou volbu se vyjádřilo 73 procent respondentů, loni v lednu to bylo 61 procent. První přímá volba prezidenta, v níž vyhrál Miloš Zeman, tak podle CVVM splnila očekávání Čechů a jeví se nyní ještě silněji jako nejvhodnější způsob volby hlavy státu.

U prezidenta, který vzešel z přímé volby, jsou také občané více ochotni akceptovat aktivnější přístup vůči vládě. O tom, že prezident má v omezené míře zasahovat do činnosti vlády, jsou přesvědčeny více než tři pětiny populace (64 procent). Opačné přesvědčení, že prezident do činnosti vlády nemá vůbec zasahovat, zastává necelá pětina (18 procent). Podle CVVM jde o historicky nejvyšší a v druhém případě nejnižší hodnotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám