Hlavní obsah

Amnestie znovu v hledáčku policie. Iniciativa podala trestní oznámení na Nečase

– Praha

Iniciativa Vraťte nám stát! podala trestní oznámení na bývalého premiéra Petra Nečase a další lidi kvůli novoroční amnestii prezidenta Václava Klause. Podnětem byly nové informace ze zveřejněného odposlechu hovoru Nečase a někdejší šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové).

Foto: Novinky

Petr Nečas s manželkou Janou. Archivní snímek

Článek

"Informace naznačují, že expremiér si byl plně vědom škodlivého znění amnestie a svůj podpis pod ní připojil výměnou za zisk vlastní politické výhody," sdělili v prohlášení členové iniciativy Petr Havlík, Hana Marvanová a Jaroslav Kuchař. Podle nich se Nečas a další mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení nebo zločinného spolčení.

Server Aktuálně.cz ve čtvrtek uvedl, že Nečas v lednu v odposlouchávaném hovoru řekl Nagyové, že svůj spolupodpis pod amnestií vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou. "Amnestie je strašný průšvih," řekl tehdejší premiér podle policejního spisu Nagyové a dodal, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis". [celá zpráva]

Mohlo dojít v souvislosti s vyhlášením amnestie k závažným trestným činům.
Hana Marvanová

Policií odposlouchávaný rozhovor se podle serveru odehrál 5. ledna odpoledne. Bývalý Klausův tajemník Petr Hájek i dřívější šéf politického odboru Klausovy kanceláře Ladislav Jakl to popřeli. Stejně tak i sám Nečas. Podle něj je věta vytržena z kontextu, prý nepopisuje nic jiného než pocit, že nepodepsat amnestii by nebylo férové. [celá zpráva]

Propuštěno bylo 6500 vězňů

Iniciativa podala trestní oznámení na Nečase kvůli amnestii už letos na jaře, podezřívali ho ze zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Policie ale oznámení odložila. Ve čtvrtek zveřejněný odposlech mezi Nečasem a Nagyovou podle zástupců iniciativy dává podezřením uvedeným v prvním oznámení jiný rozměr.

"Jsme přesvědčeni, že dosud známé informace odůvodňují podezření, že mohlo dojít v souvislosti s vyhlášením amnestie 1. ledna 2013 k závažným trestným činům, a to nejen zneužití pravomoci úřední osoby, ale rovněž přijetí úplatku a podplácení či zločinnému spolčení," uvedla Marvanová.

Amnestie propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů a prominula podmíněné a alternativní tresty desetitisícům dalších lidí. Obsahovala mimo jiné aboliční článek, který se vztahoval na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám