Hlavní obsah

Amnestie zastavila stíhání 757 lidí

Aktualizováno

Na základě novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause bylo do konce března zastaveno stíhání 757 lidí, kteří figurovali v 415 kauzách. Ve středu to oznámila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Podle mluvčí počet kauz, které soudci a státní zástupci z důvodu neúměrné délky řízení zastavili, vzrostl od poloviny února o 88.

"Bližším rozborem bylo zjištěno, že 50 procent věcí se týkalo trestných činů proti majetku, 12 procent tvořily trestné činy hospodářské, 10 procent trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných," upřesnila mluvčí složení zastavených případů.

Václav Klaus vyhlásil amnestii počátkem roku. Na jejím základě opustilo věznice přes šest tisíc odsouzených. Dalším byly prominuty podmínečné tresty.

Došlo rovněž k zastavení trestního stíhání v kauzách vlekoucích se déle než osm let, u nichž nebyla sazba vyšší než 10 let. Právě tento aspekt amnestie vyvolal největší vlnu kritiky. Vyústila v návrh na zrušení části amnestie, který byl podán u Ústavního soudu. Ten to však odmítl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám