Hlavní obsah

Amnestie poškodila oběti, ministerstvo to chce napravit

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo alespoň zčásti mírnit dopady novoroční prezidentské amnestie. Tento týden poslalo do připomínkového kolečka novelu zákona o soudních poplatcích, která má odpustit poplatky lidem, jimž rozhodnutí Václava Klause zkomplikovalo možnost domoci se náhrady škody jako poškozeným. Poplatek činí čtyři procenta ze sumy, kterou chce poškozený vysoudit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Vzhledem k tomu, že důsledky rozhodnutí již nastaly a trvají, je naléhavý veřejný zájem, aby předložený návrh zákona byl co nejdříve schválen,“ tvrdí ministerstvo v důvodové zprávě.

Proto navrhuje, aby po schválení vládou novelu zákona projednala Sněmovna v tzv. zrychleném řízení, tedy během jediného dne.

Úřad Pavla Blažka (ODS) sice připouští, že tento krok může stát státní kasu dost peněz, nicméně osvobození od poplatků označuje za veřejný zájem. A tomu chce také přizpůsobit rychlost schválení zákona. Pozitivní sociální dopad podle něj vyváží negativní dopad finanční.

Je to přiznání viny ze strany vlády. Explicitněji už vinu přiznat ani nemohla.
Bohuslav Sobotka

Osvobození od poplatků se týká případů, kdy bylo tzv. abolicí zastaveno trestní stíhání podezřelých, jejichž oběti se nyní musí se svými nároky obracet na soud v civilním řízení. V něm je přitom pozice poškozených proti řízení trestnímu o poznání ztížena, protože musí nést důkazní břemeno. A logicky platit poplatky.

Ministerstvo uznává, že poškození musejí vynakládat nemalé peníze na zaplacení soudního poplatku, zatímco pokud by nebylo amnestie, mohli by získat pravomocné a vykonatelné rozhodnutí, aniž by byli povinni cokoli platit.

Podle resortu je těžké odhadnout, o kolik zchudne státní rozpočet, protože nelze předem zjistit, kolik poškozených bude uplatňovat nárok na náhradu škody v občanském soudním řízení ani v jaké výši budou své nároky žalovat.

Miliónové náklady

Předseda pražského městského soudu Jan Sváček tipuje, že by mohlo jít o milióny až desítky miliónů korun s ohledem na to, kolik kauz bylo amnestií zastaveno.

Odpuštění soudního poplatku považuje za rozumné. „Myslím, že to je lidsky správný přístup, protože to pomůže odstranit jedno ostří druhého článku amnestie, který spočívá v tom, že byly znerovnoprávněny dvě procesní strany, tedy obžalovaní a poškození,“ řekl Sváček Právu.

A odpuštění poplatků vítá také opoziční soc. dem., což by mělo zaručit, že návrh projde Sněmovnou jako nůž máslem.

„Podpoříme cokoli, co pomůže obětem amnestie, obětem závažné hospodářské trestné činnosti,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Ale přisadil si: „Je to přiznání viny ze strany vlády. Explicitněji už vinu přiznat ani nemohla.“

Anketa

Souhlasíte s tím, aby stát kompenzoval poškozeným dopady amnestie?
Ano
69,6 %
Ne
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21300 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám