Hlavní obsah

Americký prezident Barack Obama s manželkou přilétají do Prahy

Právo, roš, lh, vpl. zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Prahy v sobotu vpodvečer přiletí americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Na závěrečné zastávce svého turné po starém kontinentu vystoupí v neděli na Hradčanském náměstí s projevem k jadernému odzbrojení. Pak ho čekají setkání se šéfy států a vlád Unie.

Článek

„Tento víkend v Praze vyložím agendu k dosažení cíle – světa bez jaderných zbraní,“ avizoval už v pátek Obama ve Štrasburku na mítinku s mladými Francouzi a Němci. [celá zpráva]

Na starém ruzyňském letišti americký prezidentský pár uvítají prezident Václav Klaus s manželkou Livií a odstupující premiér Mirek Topolánek.

Přílet i nedělní odlet americké delegace omezí provoz letiště, nad nímž bude v okruhu padesáti kilometrů uzavřen z bezpečnostních důvodů letový prostor. Cestující tak musí počítat s případnými zpožděními letů. V neděli situaci navíc ještě zkomplikují přílety (a odlety) bezmála třiceti delegací mířících na summit EU–USA.

Americký prezidentský pár má být podle dostupných informací ubytován v hotelu Hilton na vltavském nábřeží, stále však není zcela vyloučeno, že hosté nakonec přenocují v rezidenci amerického velvyslance v Bubenči.

Touží po odpočinku

Sobotní večer si Obamovi vyhradili na soukromou večeři a odpočinek po náročné sérii setkání v Londýně, Štrasburku a v Baden-Badenu. Mluví se o tom, že zamíří buď do některé z restaurací s výhledem na Prahu, anebo možná i někam kousek za metropoli. To ale vypadá méně pravděpodobně.

Leccos také může změnit Obamovo lehké nachlazení, kterého si povšiml britský tisk při návštěvě u premiéra Browna. „Jeho hlas poznamenal ucpaný nos a nedostatek obvyklé energie ukazoval na nachlazení. Nejspíš si přál, aby mohl být tou dobou v posteli,“ komentoval to deník Daily Mail.

Také o střední Evropě

V neděli ráno čeká americké hosty na Pražském hradě uvítací slavnostní přehlídka. Následuje setkání s prezidentem Klausem a premiérem Topolánkem. Po oficialitách pronese v deset hodin Obama na Hradčanském náměstí jediné své vystoupení na evropské cestě za účasti veřejnosti. Pokud by se počasí vážně zhoršilo, může promluvit v nedalekém Černínském paláci, sídle ministerstva zahraničí.

Podle diplomatických zdrojů není vyloučeno, že v pasáži o hrozbách vyplývajících z jaderných arzenálů a z rizik jejich šíření se americký prezident zmíní i o raketové obraně. Nemá však oznámit své rozhodnutí, zda bude dál usilovat o umístění radaru v Česku, zejména s ohledem na nynější českou vládní krizi.

Harmonogram návštěvy amerického prezidenta v Praze
Sobota 16:30 - přílet na letiště Ruzyně, hosty uvítají prezident Klaus s manželkou Livií a odstupující premiér Topolánek.
18:00 - setkání na americkém velvyslanectví v Praze, ubytování zřejmě v Hiltonu, pak si první pár USA chce zajít na soukromou večeři.
Neděle8:30 - na nádvoří Pražského hradu slavnostní uvítací přehlídka a poté setkání Obama - Klaus. Schůzka i s Topolánkem. Manželky prezidentů si mezitím prohlédnou části Hradu, katedrálu sv. Víta a poslechnou si koncert v bazilice sv. Jiří.
10:00 - projev amerického prezidenta na Hradčanském náměstí, pak přesun do Kongresového centra. Odpoledne summit EU–USA, slavnostní oběd a poté setkání s Václavem Havlem.
17:00 - Obamovi odletí do Ankary.

Obama se podle zdrojů obeznámených s přípravou projevu bude věnovat i střední Evropě a má se prý i blýsknout odkazy na české reálie, přičemž s největší pravděpodobností půjde o některé ze známých českých filmů. Autoři textu jsou prý dobře obeznámeni s Evropou, včetně Česka, a příslušné pasáže neváhají konzultovat, aby vyzněly věrohodně.

Neformální summit a schůzka s Havlem

Z Hradčan zamíří v neděli před polednem Obama do Kongresového centra. Tam s unijními partnery projedná ekonomickou spolupráci a globální situaci v návaznosti na summit G20, klíčové mezinárodní problémy a energetiku. Čeká ho tam rovněž tisková konference a slavnostní recepce.

Posledním bodem jeho pražského programu má být čtvrthodinová schůzka s českým exprezidentem Václavem Havlem.

V neděli odpoledne pak Obamovi odletí z Ruzyně do Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám