Hlavní obsah

Americký konvoj je ve Vyškově, dnes vyrazí do Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Do Vyškova ve čtvrtek kolem 2:00 dorazila předsunutá část amerického vojenského konvoje mířícího z bavorské základny na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede v neděli a pondělí, má za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojáci z amerického konvoje v kasárnách v Praze-Ruzyni

Článek

V kasárnách ve Vyškově přenocuje 60 vojáků, kteří se na Moravu přepravili 20 vojenskými vozidly včetně obrněných aut Stryker, řekla mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková.

Na cestu dál mají vyrazit z Vyškova ještě dnes.

První vojáci přijeli do Vyškova v 01:30 ráno. "V autoparku je v plánu doplnění pohonných hmot a poté přesun do ubytovacích prostor a večeře," uvedla Nováková. Podle ní neměli Američané žádné speciální požadavky.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při návštěvě amerických vojáků v kasárnách v Praze-Ruzyni

Předvoj hlavního konvoje přijel do České republiky ve středu dopoledne přes Rozvadov. V kasárnách v Praze-Ruzyni se s vojáky setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. [celá zpráva]

Do Prahy dorazilo 30 vozidel s více než 100 vojáky. Část z nich se vrátila zpět do bavorského Vilsecku, do Vyškova odjeli pouze někteří.

Zpoždění už v Německu

Původně měli Američané do Vyškova dorazit okolo 22:00. Část konvoje nabrala už v Německu zpoždění, a proto dorazila později už do Prahy.

Problémy měli Američané i při přesunu z Prahy na Moravu. Kvůli potížím jednoho z vozidel musel konvoj kolem 20:00 na chvíli přerušit jízdu zhruba na 53. kilometru.

"Konvoj zastavil, protože měli přehřáté jedno vozidlo, ale zase rychle se dal do pohybu," uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Průjezd amerického konvoje.

Američtí vojáci během týdne projedou Českem ještě dvakrát. Po předsunuté jízdě se část vojáků vrátí zřejmě v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa.

Přes ČR letos 1277 už zahraničních vojáků

V neděli se na cestu vydá hlavní část amerických sil. Konvoj by mělo tvořit až 550 vojáků a asi 150 vozidel včetně obrněnců Stryker.

Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovali dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Za první pololetí letošního roku se přes území ČR uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých.

Po pozemních komunikacích se přes republiku v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám