Hlavní obsah

Američané chtějí české vojáky do bašty Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Topolánkova vláda má podle informací Práva na stole žádost Američanů, aby se v příštím roce přesunuly desítky českých vojáků ze severoafghánského Fajzábádu do podstatně nebezpečnější zóny na jihu země sousedící s Pákistánem.

Článek

Provincie Loghar, kam by mohli být Češi převeleni, patří k relativně bohaté části země. Otevírají se tam také možnosti pro české aktivity v zemědělství a těžebním průmyslu. S bezpečností je na tom ale špatně.

Ministři obrany a zahraničí Vlasta Parkanová a Karel Schwarzenberg ve své zprávě vládě přiznávají, že v provincii jsou aktivní buňky Tálibánu. Je považována za jednu z bašt jeho přívrženců.

"V samotné provincii dochází k útokům proti koaličním silám a afghánským bezpečnostním složkám, a to především formou léček, útoků pomocí improvizovaných výbušných zařízení a raketového ostřelování," uvádí se ve zprávě šéfů obrany a zahraničí.

Češi mají v Afghánistánu asi 200 vojáků. Kromě jednotky z Fajzabádu, kde slouží 83 vojáků, působí další část v Kábulu v rámci polní nemocnice. Další střeží kábulské mezinárodní letiště.

Reklama

Související témata:

Související články

V Afghánistánu zemřel český voják

V Afghánistánu zemřel v noci český voják. V pátek to při jednání Sněmovny uvedl šéf branně bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS). Vojáka podle něj v noci...

Výběr článků

Načítám