Hlavní obsah

Ambasáda USA prý o údajném pokusu o korupci s Pandury věděla léta

– Praha • Aktualizováno

Bývalý rakouský zaměstnanec firmy Steyer Stephan Szücs při výslechu ve Vídni letos v březnu uvedl, že o údajném pokusu Marka Dalíka o korupci při dodávce pandurů pro českou armádu byla informována už před lety americká ambasáda v Praze. Podle informací Práva údajný pokus o korupci prošetřuje americká Komise pro cenné papíry (SEC). V obchodu se angažovala i izraelská zbrojovka.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Článek

Americká ambasáda ve čtvrtek uvedla, že se k případu údajné korupce při nákupu obrněných vozů Pandur nebude vyjadřovat, ale podporuje vyšetřování, ať se týká kohokoli. Novinářům to v Praze řekl americký velvyslanec Norman Eisen.

„Nevyjadřujeme se ke konkrétním případům, které musí projít příslušným mechanismem vyšetřování. Toto vyšetřování podporujeme, ať jde o kohokoli,“ řekl Eisen.

Při zmíněném výslechu ve Vídni Szücs k tomu řekl: „Pan Ulrich (prezident General Dynamics European Land Systems - pozn. red.) zevrubně informoval velvyslanectví USA v Praze a žádal o pomoc. Kdy přesně tato jednání probíhala, to nevím. Podle mne byl o tuto pomoc požádán osobně pan Lindeman (tehdejší člen vojenské mise). Další jednání probíhala s chargé d´affaires (tehdy Mary Thomson-Jonesová).“

Na jiném místě Szücs v souvislosti s údajným úplatkem řekl: „Není mi známo, že by bylo podáno oznámení na policii nebo na státní zastupitelství jak v ČR, tak i v Rakousku."

Z výslechu Szücse nevyplývá, zda tehdy americké úřady na tuto informaci upozornily českou stranu a proč nebránily uskutečnění kontraktu, nad nímž visel stín korupce. Szücs na otázku vyšetřovatele, zda byla uvědoměna i česká ambasáda ve Washingtonu, odpověděl: „To nevím“.

Svou roli hrála též izraelská zbrojovka

Do údajného pokusu o korupci při dodávce pandurů pro českou armádu byl zapleten i izraelský výrobce zbraní Rafael.

Měl prý navrhovat, jak proplatit částku 18 miliónů eur, o kterou údajně žádal v listopadu 2007 Marek Dalík, spolupracovník tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.

Podle Szücze „to bylo víceméně tak, že by za to byl také souhlas ze strany českého premiéra“. Firma Rafael se k tomu ve čtvrtek nevyjádřila. Dalík už v úterý jakýkoliv pokus o vymáhání úplatku popřel. Mirek Topolánek to vše označil za „plky“. Firma Rafael dodává k pandurům věžový komplet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám