Hlavní obsah

Altner v tažení proti ČSSD u vlády nepochodil

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý advokát Zdeněk Altner, který se přetahuje se soc. dem. o 338 miliónů korun za zastupování partaje ve sporu o Lidový dům, nepochodil u vlády, kde je nejsilnějším členem právě ČSSD.

Článek

Jeho požadavek na pozastavení činnosti ČSSD spolu s nesouhlasným stanoviskem ministerstva vnitra vláda ve středu pouze vzala na vědomí. Žádný návrh Nejvyššímu správnímu soudu, jak navrhuje advokát, kabinet nepošle.

Podle stanoviska vnitra, které má Právo k dispozici, nelze návrhu vyhovět z několika důvodů. Jedním z nich je fakt, že stále běží občanskoprávní spor Altnera se soc. dem., a vstup vlády by popřel účel tohoto řízení a suploval by soud.

Dalším z důvodů je skutečnost, že všechny strany jsou již v tzv. ochranné lhůtě, neboť prezident vyhlásil volby do horní komory a krajů. Tato lhůta běží od 6. května a uplyne nejpozději 31. října. Zákon přitom stanoví, že v této době nelze pozastavit činnost stran nebo je rozpustit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Právník Zdeněk Altner pomohl ČSSD vysoudit její sídlo - Lidový dům v Hybernské ulici v Praze. Teď jím strana bude ručit za půjčku, aby mohla Altnerovi zaplatit 337 miliónů.

K pozastavení činnosti strany a hnutí, stejně tak jako k jejich rozpuštění, nepostačuje každé porušení zákona,“ upozornilo vnitro a uvedlo podmínky, kdy je do činnosti strany možné zasáhnout. Jde třeba o protiprávní chování nebo bezprostřední ohrožení demokracie.

Na řadě je Hrad

Altner zdůvodňuje svůj návrh argumentem, že soc. dem. dlouhodobě nerespektuje právní řád země tím, že neplní své závazky ze smlouvy z května 1997. Ta se týkala právě zastupování strany ve sporu o vlastnictví Lidového domu.

Koncem března přiznal pražský městský soud Altnerovi 338 miliónů, ale soc. dem. je odmítají zaplatit a peníze posílali pouze advokátovým věřitelům, kteří se straně přihlásili. [celá zpráva]

ČSSD se současně dovolala k Nejvyššímu soudu, který splácení odložil. [celá zpráva]

Advokát nyní čeká na prezidenta Miloše Zemana, jemuž také zaslal podnět a který vedle vlády rovněž může zaslat Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti. Vnitro připomíná, že dosud žádný prezident takový krok neučinil.

Reklama

Výběr článků

Načítám